Izvor: RTS, 14.Avg.2023, 19:53

Скоро милијарду евра девизног прилива од страних туриста – очекује се рекордна година

За првих шест месеци ове године, Србију је посетило више од 940 хиљада страних гостију, 30 одсто више него лане, који су заслужни за девизни прилив од туризма од скоро 900 милиона евра. Дуња Ђенић, помоћница министра туризма из Сектора туристичке инспекције, каже за РТС >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је број кинеских гостију за првих шест месеци ове године за 200 одсто већи него у истом периоду прошле године.
Средина августа најављује крај летње сезоне одмора. Многи посетиоци из целог света, али и наши држављани, одлучили су да слободне дане проведу у Србији.

За првих шест месеци ове године, Србију је посетило више од 940.000 страних гостију, 30 одсто више него лане, који су заслужни за девизни прилив од туризма од скоро 900.000.000 евра.
Дуња Ђенић, помоћница министра туризма из Сектора туристичке инспекције рекла је у Јутарњем програму да ће ово бити нова рекордна година за домаћи туризам и да динамичан раст броја страних туриста говори у прилог томе.
"Они су посетили дестинације као и претходних година. Најинтересантнији за њих су свакако Београд, као престоница, иза тога су планине Копаоник и Златибор, бање које су посебно интересантне, Врњачка Бања, Сокобања, затим и градови Нови Сад и Ниш. Доприносе и манифестације које су можда и најатрактивније, и то нарочито у овом летњем периоду", наводи Ђенићева.
Страни туристи највише долазе из Русије и Турске и из региона, дакле Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Хрватске.
"Изражено је повећање броја долазака кинеских гостију у Србију, који се повећао за првих шест месеци ове године 200 одсто у односу на исти период претходне године", истиче Ђенићева.
Дунав кључни неискоришћени потенцијал Када се ради о развоју туристичких дестинација, истиче да је кључна путна и комунална инфраструктура.
"Оно што је кључна активност и где смо видели неискоришћени потенцијал и ресурс јесте Дунав, односно Подунавска регија, где се планирају велике инвестиције. Тренутно су вредности око 906.000.000 динара", наводи Ђенићева.
Најбитнији пројекат који ће започети са реализацијом ове године, истиче, јесте изградња марине у Великом Градишту и четири мања пројекта – изградња спортско-рекреативних центара у Ковину, у Новом Саду, Великом Градишту, у Белој Цркви.
Подељено више од 250.000 ваучера Многи грађани су одлучили да искористе ваучер од 5.000 динара, а до сада је подељено нешто више од 250.000 ваучера.
"Наши суграђани још увек могу аплицирати за преосталих нешто више од 40.000 ваучера за коришћење и одмор у Србији, и они се могу искористити до 20. новембра“, напомиње Ђенићева.
Зашто агенције губе лиценце Прошле године 22 туристичке агенције остале су без лиценце.
Најчешћи разлог за то је што углавном немају адекватне лиценце, пре свега немају гаранције путовања, када причамо о организаторима, наводи Ђенићева.
"Туристичка инспекција не може наложити повраћај новца од стране туристичке агенције путницима. Оно што путницима свакако предлажемо, јесте да се увек могу обратити нама, а ми ћемо спровести инспекцијски надзор“, поручује Ђенићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.