Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 06:05

Интернет и књиге – лектира је одувек досадна, зашто је данас досаднија

Списак лектире не мења се много већ генерацијама. Увек је било оних који су књиге радо читали и оних којима је то било тешко. Ови други су увек тражили и пречице.
Лектира је некада била саставни део летњег распуста. Књиге су се носиле и на море, јер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су ђаци већ првог септембра морали да пишу анализе.
"Купују људи књиге, али мало се траже старе лектире, можда два, три наслова се траже", каже продавац половних књига Горан Терзић.
Бранислав Нушић, Бранко Ћопић, Данило Киш, Десанка Максимовић, Јован Дучић, Иво Андрић - листа обавезне и допунске лектире за основну школу богата је и шаренолика, али проблем је у томе што, како тврде многи, деца данас мање читају.
"Ја сам неко ко је гимназију завршио 2013. године, што је релативно скоро и зато морам нагласити да ни тада није пуно деце читало лектиру. Ситуација је поприлично слична и сада, ученици читају, читају доста и добре писце, али лектиру читају мало", каже Јована Шћепановић из Института за српски језик САНУ.
У једној издавачкој кући пронашли су начин да лектиру прилагоде данашњим малишанима. Илустрације, кју-ар кодови, објашњења непознатих речи и на крају место за анализу и запажања.
 "У свим овим лектирама ви имате дневник читања и брижљиво вођеним питањима и упутствима заправо радимо оно што смо ми некада радили и на тај начин их учимо како да током читања и они сами воде дневник читања, на који начин тумаче књижевни текст, како га разумеју, а онда потом имају могућности да илуструју ликове из романа", рекла је ауторка лектире и методичар српског језика Наташа Станковић Шошо.
Јована Шћеповић предавала је у школи и имала прилике да разговара са ђацима.
 "С једне стране јесу наводили разлоге као што је неадекватност, неинтересантност, неосликавање њихове мисли, размишљања, осећања, тешко им је да испрате језик лектире", каже Јована Шћепановић из Института за српски језик САНУ.
Нема много истраживања на ову тему, ипак, она која су урађена показују да данашњим ученицима треба понудити иновативне начине обраде лектире чему и наставници треба да се прилагоде. Додају и да листу обавезне литературе треба прилагодити данашњим генерацијама, јер књига је, свакако, најбољи друг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.