Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 05:54

Од немог посматрача до спасиоца, колико значи познавање прве помоћи

Недавно је младић из Богатића спасао двоје деце која су квадом ударила у ограду тако што се присетио лекција из прве помоћи. Није желео пред камере, јер сматра да би то урадио свако, али каже да се прво уверио да повређени немају преломе, проверио пулс и водом их освежио. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Само ако је безбедно прићи месту несреће можете да помогнете, саветују из Хитне помоћи.
Из Хитне помоћи кажу да не треба померати пацијента са места догађаја, већ да се прва помоћ пружа управо на месту догађаја.

"Довољно је да рукама стабилизујете главу, да питате како се осећа, шта га боли, немојте му се обраћати док не обезбедите главу, јер он може померити главу у правцу вашег гласа, а могуће је да има повреду врата и кичме", објашњава докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи.
Важно је и да одмах позовемо Хитну помоћ, објаснимо о каквој је несрећи реч, опишемо локацију и које су повреде у питању. Треба и да разговарамо са пацијентом док санитет не стигне.
И морамо бити сигурни да оно што смо научили о пружању прве помоћи заиста можемо да применимо. Једно је теорија, а друго пракса. Није исто учити на луткама и сусрести се са повредама у реалном животу, кажу доктори.
Где се учи прва помоћ У Црвеном крсту волонтере уче како да обаве реанимацију, да зауставе крварење, да превијају, санирају преломе и како да пруже помоћ особи без свести.
"То није забацивање језика што старије генерације стално потенцирају, него окретање особе без свести на бок. Науче да код истицања крви из носа не треба лећи и дићи руку, него сести и притиснути меки део носа", каже Аљоша Савић из Црвеног крста Београда.
Пружање прве помоћи учимо једино када полажемо возачки испит. Или добровољно, као волонтери у Црвеном крсту.
Волонтери кажу да им је занимљиво, да науче нове ствари, али да уме да буде и стресно. "Надам се да нећемо имати прилике ово да употребљавамо", каже један од волонтера.
Прва помоћ обавезан предмет само у медицинским школама Као обавезан предмет то имају само медицинске школе. У осталим се то градиво учи на часовима биологије и хемије. То није довољно, кажу упућени.
"Када једном то прођете, временом ће се то знање осипати, али када сте једном то прошли и када вам лекар са централе 194 каже шта треба да радите, ви ћете се сетити, јер сте то једном урадили", каже докторка Стефановић.
"Да је неко расечен, да има неки прелом, да сенеком слошило, те свакодневне ствари сам виђао, нпр. деца волонтери су радили реанимацију на Ади пре пар година", наводи један од волонтера.
У истраживању од пре неколико година мање од половине средњошколаца навело је да зна да пружи прву помоћ, а остали да би се снашли.
Дешава се да сведоци саобраћајне несреће само стоје и посматрају, кажу лекари. Не прилазе искључиво због страха да ће нешто лоше урадити, иако су свесни да прва помоћ може повређеном да сачува живот. На часовима прве помоћи уче се најосновније ствари и оне могу само да помогну и спасу живот.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.