Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 16:20

Преполовљен род шљиве у Топлици

На подручју Топличког округа, где се произведе највише шљива у Србији, у току је берба раних сорти. Количине су знатно мање од просека. Воћари кажу, није боља ситуација ни са најзаступљенијом сортом - стенлеј, чија ће берба почети за двадесетак дана. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Неповољне временске прилике током пролећа, као и драстично редуковање примене одговарајућих агротехничких мера, многе воћњаке у Топлици оставили су без рода. Ретки су засади, попут шљивика Југослава Аздејковића, чије су се гране повиле скоро до земље.

“Улажемо доста, нисмо колебљиви, да се поколебамо, јер прошле године је била изузетно лоша цена, цена бербе је била велика, тако да смо прошле године били на некој чистој, позитивној нули, али ми нисмо одустали од тога и ево, мислим да се то ове године доста одразило”, каже Југослав Аздејковић, воћар из Ђуревца.
И у домаћинству Гмијовића у блачком селу Кашевару, где се преради на десетине вагона шљива, у току су последње припреме за најважнији посао у току године.
“На моју срећу, у мојим шљивацима, за сада је стање баш доста добро. Успео сам, уз пуно муке, да урадим све неке заштите кад је требало, тако да је и остало и мраз није направио неку превелику штету”, наводи Иван Гмијовић, воћар из Кашевара.
Преполовљен род у већини воћњака, међутим, не може се надоместити ни знатно вишом ценом, која се очекује у односу на прошлу годину, када се шљива продавала углавном за двадесетак динара по килограму, тврде воћари.
“На територији општине Блаце ове године нећемо имати ни 50 одсто рода. Немамо количину рода и та цена, неко ће узети неки новац, али то је врло мали број људи и врло мала количина, која ће се продати по некој доброј цени”, сматра Бојан Николић из Општине Блаце.
“Велико је интересовање за сад, зову, долазе, гледају, за цену се нико не изјашњава. По обичају, сви трговци гледају да узму то јефтино, мада мислим да ове године то неће да буде, јер шљива, у односу на раније године, у читавој Србији, можда само 30 одсто задовољи тржиште”, каже Југослав Аздејковић, воћар из Кашевара.
Општина Блаце је са пет хиљада хектара лидер у производњи сирове шљиве, а последњих година повећавају се и количине осушених, у новоизграђеним сушарама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.