Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 15:41

Усвојен закон који се тиче финансијске помоћи младима до 16 година

Посланици Скупштине Србије усвојили су допуне Закона о озакоњењу објеката којим се омогућава грађанима који живе у нелегализованим објектима да се привремено прикључе на струју и воду. Усвојен закон који се тиче финансијске помоћи младима до 16 година у износу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од 10.000 динара.
Скупштина Србије усвојила је низ закона, међу којима и допуне Закона о озакоњену објеката, као и Закон о планирању и изградњи, који су преходних дана у скупштинској расправи вишеструко оспоравани примедбама и аргументима опозиције и захтевима да се одустане од усвајања.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је да никоме неће бити озакоњен објекат на основу допуна овог закона.
“Озакоњење је процес који се обавља по овом закону, а омогућавање некоме да се прикључи (на струју и воду) није озакоњење. То је хуманитарна мера, мера на коју нас је упозоравао и Заштитник грађана више пута, јер су му се грађани обраћали”, рекао је Весић у расправи Скупштини Србије.
Усвојен је и предлог измена Закона о планирању и изградњи, на који је било много критика опозиције која је тврдила да тај закон води у "нову пљачку јавне имовине грађана и да ће омогућити тајкунима да за мале паре за које су купили фирме, постану власници земљишта вредног десетине милијарди евра".
Посланици су усвојили и закон о потврђивању секторског Споразума између Владе Србије и Европске комисије о механизмима примене финансијске помоћи Уније Републици Србији у оквиру Инструмента за претприступну помоћ у области подршке програма руралног развоја ИПАРД 3.
Помоћ младима до 16 година Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о привременом регистру мајки и других лица којима се уплаћује новчана помоћ. Посланици су одлучили да закон ступи на снагу раније, односно у року краћем од осам дана од објављивања у Службеном гласнику. Закон се тиче финансијске помоћи младима до 16 година у износу од 10.000 динара.
Према том закону, мајке се за помоћ преко Управе за трезор пријављују од 20. августа до 20. септембра, а исплата помоћи се очекује од 25. септембра. Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о фијансијској подршци породици са децом којим се помаже предузетницама.
Предложеним изменама предвиђено је да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетнице, након три месеца од рођења детета могу да користе право на одсуство са рада ради неге детета, одсуство са рада ради посебне неге детета и накнаду зараде, односно накнаду плате.
Отац детета ова права може да оствари после навршена три месеца живота детета, за преостали период до годину дана, за прво и друго дете, односно до две године за треће и свако наредно дете.
Такође, изменама овог закона, а у складу са одлуком Уставног суда, изједначава се статус мајки предузетница, будући да је предвиђено остваривање права везаних за одсуство са посла за треће и свако наредно дете у трајању од две године.
У току је гласање и о осталим тачкама дневног реда, којих има 30, с тим што је јуче изабран нови министар просвете, што је била пета тачка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.