Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 12:10

Туча у косовској скупштини, Курти поливен водом

Сукоб посланика владајуће странке Самоопредељење и опозиционе Демократске партије почео је након што је посланик Мергим Љуштаку пришао премијеру Аљбину Куртију, који је био за говорницом, и полио га водом.
Министар Хекуран Мурати је устао да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заштити Куртија, а Љуштаку се окренуо и према Беснику Бисљимију, док га је овај гађао флашом воде и погодио у лице.
У физичко гурање и ударање су се укључили и остали посланици ДПК-а и владајуће странке.
Тада је интервенисало обезбеђење Аљбина Куртија, покушавајући да растера умешане у физички обрачун, све док премијер није уклоњен из масе.
За то време чуло се како председник парламента Гљаук Коњуфца позива на смиреност.
Између опозиционих странака и владајућег покрета Самоопредељење месецима траје неслагање око политичких збивања на КиМ, а пре свих због ситуације на северу, због које опозиција тражи смену владе Аљбина Куртија и нове изборе.
Сукобу посланика претходило је постављање натписа "Здраво" на говорници и једној од клупа за министре, а онда и додавање фотографије премијера Аљбина Куртија у лику Пинокија.

Председник скупштине одредио је вишесатну паузу након сукоба посланика.
Нешто касније у односу на догађања у скупштини, испред ње дошло је до сукоба активиста Социјалдемократске партије, настале од незадовољних Куртијевих присталица и полиције.
Полиција је намеравала да спречи активисте СДП-а да организују перформанс којим су посланици те странке хтели да укажу на прислушкиване а објављене разговоре шефа посланичке групе Самоопредељења Мимозе Кусари Љиља са чланом Српске листе Славком Симићем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.