Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 09:14

Вучић: О Вулину ћу сутра говорити детаљније, санкције му уводе због Русије не због криминала

Председник Александар Вучић рекао је да америчке санкције шефу БИА Александру Вулину нису уведене због било каквог криминала и корупције, већ због његовог односа према Руској Федерацији. Додао је да ће сутра о томе детаљно говорити.
Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић истакао је да није приметио "да је кокаин пронађен у Вулиновом кабинету, него у Белој кући".
"Имају они каквим истагама да се баве, али ја сматрам да је веома важно, да је страшно важно да се спроведе истрага. Ја мислим да је то неки општи члан који они користе да нешто напишу", рекао је Вучић након обиласка радова на изградњи Дунавског коридора.
"Против Александра Вулина нису уведене санкције због било каквог криминала, корупције или било чега, санкције против њега су уведене због његовог односа према Руској Федерацији", поручује Вучић.
Указао је да ће сутра темељно да говори о свему томе.
Директор Бeзбедносно-информативне агенције Александар Вулин стављен је на листу особа које су под санкцијама америчке администрације због, како се наводи, "умешаности у транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу јавне функције".
Поред тога, америчке власти тврде да је Вулин "злоупотребом јавне функције“ помагао трговцу оружјем Слободану Тешићу да се његове "илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије", а Русији обезбеђивао "платформу за даљи, злонамерни утицај у региону".
"Сутра или прекосутра даћу детаљан одговор на коментаре Бећировића" На питање новинара да прокоментарише изјаву бошњачког члана председништва БиХ Дениса Бећировића да све бошњачке снаге треба окупити под заставу БиХ, председник Вучић рекао је да ће пун одговор и анализу на тај коментар дати у четвртак увече или у петак.
"Ја сам с пажњом слушао оно што је Ердоган говорио, као и Бећировић, као и Милатовић. По свему томе сте могли да видите колика је површност код политичких актера у Србији, али и медијима, сем добрих запажања у неким медијима, нисам видео да је неко нешто запазио. Много је компликованије и потребни су дубљи одговори и анализа, највероватније ћу сутра увече или прекосутра дати пун одговор", рекао је Вучић.
Истакао је да Србија не жели да прети икоме, за разлику од оних који индиректно или посредно прете Србији.
"Желимо да у миру и слози живимо са Бошњацима, и у Србији и свугде у свету, али ћу спремити детаљан одговор на више питања и потпитања на које је Бећировић одговоре сам давао и са тим ћу темељно упознати нашу јавност", рекао је Вучић.
"Наредних дана очекујем састанак са Столтенбергом" Председник Вучић рекао је да очекује да ће се наредних дана видети са генералним сектетаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
"Ја сам јуче упутио званичан допис за сусрет. Очекујем да ћемо се видети наредних дана", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање у Пожаревцу да ли је договорен састанак са Столтенбергом који је рекао да је у сталном контакту са Вучићем и да је спреман да се састану у сваком тренутку.
Оценио је да се ту крије још један "трик" са Запада. "Вратите се и нормално разговарајте, мада су ухапсили четрдесетак Срба, прете да ће наставити да хапсе, али кажу деескалција је када они повуку 25 посто нечега. Они траже Лајбницов довољан разлог да би могли да окриве Србију, јер своје чедо морају да сачувају", оценио је Вучић.
Упитао је и како то да се јуче уводе санкције против Александра Вулина, а нема против Џељаља Свечље.
"Знам ја шта сам разговорао претходних дана са вама. Нема, неће ни да буде. Зна се како мора да се прави баланс и равнотежа", указао је Вучић.
Упитао је и одакле толико сладострашће и срећа што су против некога уведене санкције.
Додао је да су и против њега увођене санкције 1998, 1999. године, али да га за то није било брига. "Моју политику неће да воде ни Американци ни Руси ни било ко други. Та политика мора да буде добра за Србију и српски народ", истакао је Вучић.
На питање да ли је изненађен због тога што Украјина у Вилњусу није добила зелено светло за чланство у НАТО-у, Вучић је рекао да не жели да се меша у послове великих сила. "Они спремају за Украјину велике и дивне ствари, велике поклоне за крај године бар што се тиче ЕУ", рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.