Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 19:02

НАТО: Подршка дијалогу Београда и Приштине, позивамо обе стране да деескалирају ситуацију и врате се дијалогу

Северноатлантска алијанса је на Самиту у Вилњусу поручила да подржава дијалог Београда и Приштине уз подршку ЕУ и позвала "обе стране" на хитно смиривање ситуације, повратак дијалогу и конструктивно ангажовање у примени споразумa из Брисела и Охрида. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Алијанси и Србији и целом региону, наведено је у саопштењу које је данас објављено после првог дана Самита НАТО-а у Вилњусу.

У тачкама, које се тичу Србије, наводе и да позивају Београд и Приштину на хитну деескалацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида.
"Позивамо стране да искористе тренутак и ангажују се у доброј вери ка постизању трајног политичког решења. Позивамо обе стране да одмах деескалирају ситуацију, врате се дијалогу и конструктивно се ангажују у примени споразума о путу ка нормализацији између Београда и Приштине који је недавно постигнут у Бриселу и Охриду", пише у документу.
НАТО поручује да остаје посвећен континуираном ангажовању на Косову, укључујући Кфор.
"Кфор ће наставити да обезбеђује сигурно окружење и слободу кретања на Косову у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Недавне ескалационе акције су неприхватљиве и осуђујемо насиље на северу Косова, као и ничим изазване нападе који су нанели озбиљне повреде војницима НАТО-а. Повећали смо присуство трупа Кфора, да бисмо одговорили на напетости које се понављају", пише у документу.
Све промене бројности снага Кфора, истиче НАТО, остаће засноване на условима, а не календарски.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је раније да је у сталном контакту са председником Србије Александром Вучићем, као и да је спреман да се састану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.