Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 20:01

Нафтна мрља на Дунаву ухваћена у пливајућу брану, квалитет пијаће воде није угрожен

Око 35.000 литара нафте излило се у понедељак из бугарског брода у Дунав код Челарева. Од тада надлежне службе покушавају да спрече ширење нафтне мрље, постављена је заштитна пливајућа брана. У Новом Саду је забрањено купање на Штранду.
Пливајућа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << брана постављена је на Дунаву код Батајнице. А надлежни кажу ухваћена нафта одваја се од воде и складишти.

"Завеса се поставља тако да се један крај завесе везује за једну тачку, други крај за другу тачку и прави се лук да би се загађење концентрисало у једном делу и на тај начин и могло да се уклони. Што се ухватило од загађења, ухватило се, завеса стоји још увек тамо, ако случајно буде требало још нешто да се реагује", објашњава главни инжењер "Србијавода" Бранка Поповић.
Почело је уклањање површинског филма нафте и санација, а прве анализе воде узете код Сремске Каменице показале су минималну количина минералних уља.
"Видећемо у наредним данима које ће бити анализе саме површинске воде и која је то количина загађења. У овом моменту не очекујемо неке битније еколошке последице и проблеме по здравље људи и живог света у води и око воде", каже руководилац службе за заштиту "Вода Војводине" Јован Вигњевић.
У "Водама Војводине" кажу и да због разлике у притиску, не постоји опасност по притоке Дунава. У новосадској Градској управи за заштиту животне средине кажу да квалитет воде за пиће није угрожен.
"Што се тиче пијаће воде нема никаквих проблема и нема никакве опасности од продирања овог загађења у водоводни систем Новог Сада. Наиме, сви треба да знају да се вода за снабдевање града не црпи директно из Дунава", истиче в. д. начелнице Градске управе за заштиту животне средине Драгица Бранковић.
Према извештајима са терена, није било угинућа рибе, што не значи да га неће бити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.