Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 18:55

Ухапшена бивша премијерка Шкотске Никола Стерџон

Бивша прва министарка Шкотске Никола Стерџон ухапшена је у оквиру истраге полиције о злоупотреби донација владајућој Шкотској националној партији.
Никола Стерџон је изненада поднела оставку 15. фебруара без икаквог јавног објашњења.
Њен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << портпарол објаснио је да је бивша прва министарка Шкотске ухапшена после унапред договореног полицијског испитивања. Истиче да Стерџон у потпуности сарађује са истрагом.
Стерџон је пуштена без подизања оптужнице. Према шкотским законима, сви морају да буду пуштени у року од 12 сати уколико нема оптужнице.
Тако су пре ње после вишечасовног притвора у априлу на слободу пуштени њен супруг Питер Марел, који је пре ње поднео оставку на функцију председавајућег СНП-а, као и сада већ бивши благајник те странке Колин Бити.
Полиција може накнадно поново да их ухапси из истог разлога.
Полиција је пре непуна три месеца претресла кућу Николе Стерџон и запленила луксузно породично камп возило.
Први министар шкотске владе Хамза Јусуф је пре хапшења био у контакту са својом претходницом.
"Она је споменула колико је последњих неколико недеља било тешко и трауматично“, рекао је Хамза Јусуф.
Злоупотреба донација за независност Операција Бранчформ покренута је пре две године после жалбе лабуристичких посланика, али и неколицине шкотских блогера, који се залажу за независност ове британске регије, да су владајући националисти злоупотребили донације.
Наиме око 667.000 фунти прикупљено је за финансирање другог референдума о независности Шкотске. Ови извори тврде да је новац делимично утрошен на предизборну кампању Шкотске националне странке 2017. године.
У марту 2021. године три члана Ревизорског комитета СНП-а поднела су оставке због "недостатка увида у партијске финансије“.
Од почетка афере, која није једина у тој странци, националисти су изгубили око тридесет хиљада чланова.
У Шкотској опада и подршка независности.
Хапшење Николе Стерџон могло би да преокрене мишљење јавности.
Добра вест за Вестминстер Овај догађај је добра вест за све нестабилнију владу Ришија Сунака.
Нови ударац изазвала је оставка Бориса Џонсона на место посланика због, како он тврди, "политичког лова на вештице“, који наводно води скупштински Одбор за привилегије.
Тај Одбор треба да обелодани извештај о томе да ли је Џонсон лагао парламент о сада већ злогласном "журкагејту".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.