Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 09:53

Делови Хрватске под водом због обилних киша - рекордан водостај Зрмање, расту Уна и Сава

Обилна киша већ данима ствара велике проблеме у Хрватској. Водостај реке Зрмање у Обровцу прешао је историјски ниво, па су Хрватске воде синоћ прогласиле ванредно стање. Због пораста водостаја реке Уне, ванредне мере одбране од поплаве проглашене су и у Хрватској >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Костајници.
Киша која ја непрестано падала узроковала је изливање реке Зрмање преко заштитног зида на подручју града Обровца, као и изливање реке Отуче из корита у општини Грачац.

Све надлежне службе су на терену, а у недељу су евакуирани становници чије су куће најугроженије.
У Обровцу је поплављен део старог језгра града, приземље опшстинске зграде и поједини пословни простори, саопштио је начелник Стожера цивилне заштите Задарске жупаније Шиме Вицковић.
Вицковић каже да све оперативне снаге на челу са ватрогасцима, Стожерима цивилне заштите Грачаца и Обровца и представницима Цивилне заштите Задаске жупаније, заједно са мештанима, улажу максималне напоре у одбрани града од поплаве.
Отуча се вратила у корито, 13 људи евакуисано из Грачаца Стање на подручју Грачаца јутрос се смирило јер се Отуча вратила у своје корито, али и даље ватрогасци, припадници Хрватска горска служба спасавања и Црвеног крста раде на испумпавању воде и пружају помоћ становништву.

Из четири поплављене куће у Грачацу евакуисано је 13 људи, мада су појединци одбили евакуацију.
Синоћ је на улици затечен остављен аутомобил без возача, који је касније пронађен. Због бујичне поплаве изашао је из возила и склонио се у објекат, где је остао заробљен неколико сати.
Услед обилне кише и поплављених путева на подручју целе Задарске жупаније, поједини путеви су затворени за саобраћај.
Сава не може да прихватити сву воду, расте водостај Уне Због пораста водостаја реке Уне, изазваног обилним кишама, у Хрватској Костајници проглашене су ванредне мере одбране од поплаве. Сава не може прихватити сву воду Уне, чији водостај расте у целом току.

Прети опасност изливања реке на костајничке улице, а вода је већ на коловозу државног пута због чега је отежан саобрћај између Хрватске Костајнице и Двора.
Најкритичније је код места Куљани, Голубовац и Унчани, где се због воде вози успорено, а прети и потпуни прекид саобраћаја.
Невреме је погодило и део Вировитичко-подравске жупаније, други пут у два дана. Због обилне кише, страдали су Чачинци, али и општине Миклеуш и Слатина.
Поплављени су многи објекти. Под водом су имања и подруми, а највећа штета је на пољопривредним површинама.
Поплаве су обележиле протекли викенд и у Вировитичко-подравској жупанији, посебно у Чачинцима, где је потпуно уништен вртић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.