Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 15:56

Житељи Подгорине негују сећање на подвиг пилота Миленка Павловића

У Горњем Црниљеву код Осечине, родном месту пуковника пилота Миленка Павловића, који је пре 24 године погинуо у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева, служен је парастос. У спомен-комплексу "Миленко Павловић" цвеће су, поред породице, положили и министар одбране, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << представници Војске Србије, Општине Осечина, Града Ваљева, борачких организација.
Житељи Подгорине негују сећање на подвиг пилота Миленка Павловића. У спомен-комплексу, који носи његове име у Горњем Црниљеву положени су венци и цвеће.

"Свестан да иде у неравноправну борбу са НАТО ловцима, у оперативном центру 12 минута касније одјекнуле су речи: Имају ме. Било је то последње што је изговорио херој из Подгорине. Зато је његово херојско дело исписано на најсветлијом страници српске историје", рекао је Никола Томић, председник Општине Осечина.
У музејској поставци су личне ствари команданта 104. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, који се последњим летом и борбом против 16 авиона НАТО-а уписао у историју 4. маја 1999. године.
"Ја сам јако поносан на ово место одакле су моји родитељи, на овај крај у коме сам проводио летње распусте као дете. Јако ми је драго што људи из овог краја, из овог места обележавају, ево 24. заредом, подвиг нашег оца и надам се да ће то живети убудуће", каже Немања Павловић, син Миленка Павловића.
За Дан сећања организују се и спортски догађаји. Фудбалски клуб у Горњем Црниљеву назван је по пилоту пуковнику Миленку Павловићу, као и улица у Осечини.
Командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Миленко Павловић, 4. маја 1999. без радара се херојски се борио са ескадрилом НАТО авиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.