Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 06:05

Ко испуњава услове за рад са децом и постоји ли надзор

Педагошки асистент у вртићу у Оџацима ухапшен због сумње да је искоришћавао децу за порнографију. Учитељ глуме пријављен за силовања и сексуално злостављање, као и инструктор јахања. Раде с децом, а нису под надзором просветних инспекција и то мора да се промени, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << каже заштитник грађана.
Четворогодишњи дечак мајци је рекао да му је онај који је требало да брине о њему у вртићу скинуо одећу и снимао га. Поверио се након три дана. Она, а затим и више од 10 родитеља, пријавили су полицији 26-годишњег педагошког асистента, запосленог у Предшколској установи у Оџацима.
"Након разговора са психологом установљено је да моје дете говори 99 одсто истину, што се нажалост и установило. Ово не може да прође некажњено. Ово и све остало што родитељи износе, што сам ја чула у два дана је за најгору могућу осуду, не желим да замишљам шта су та деца прошла, шта је моје дете проживело то знам", каже мајка четворогодишњег дечака.
Поред сведочења, доказ би могли да буду и предмети заплењени у стану осумњиченог. Како је добио посао – питају родитељи и траже увид у његову стручну спрему. Закон каже да педагошки асистент, који помаже у образовању деце из осетљивих група и асистира васпитачу и наставнику, може бити и са четворогодишњом средњом школом ако је прошао обуку. За разлику од васпитача и наставника који морају да добију лиценцу. Вртић тврди да је прошао и психолошку процену.
"Министарство просвете је одмах по сазнању предузело све потребне радње у циљу провере законитости рада установа и контактирало са Покрајинском просветном инспекцијом која је у вртић упутила Општинску просветну инспекцију. Управа Предшколске установе сарађује са полицијом, а покренут је и дисциплински поступак против ангажоване особе", наводи Министарство просвете.
Контролу најављује и заштитник грађана. Каже проблем је и то што систем нема увид у то ко се бави васпитањем и образовањем деце у разним школицама – глуме, језика, спорта. Оне раде као приватне фирме или удружења, па за њих просветна инспекција није надлежна. Да се то промени, омбудсман је иницијативу поднео пре две године – након што је више полазница школе глуме у Београду пријавило учитеља за силовање и сексуално злостављање.
"Имали смо у више случајева када су се такви привредни субјекти бавили образовањем и васпитањем, да је било одређених назваћу проблема, а да просветна инспекција није могла да изврши контролу. Министарство просвете није уважило ту нашу иницијативу, односно рекло је да је то сложен процес, и ми очекујемо, с обзиром на то да су протекле две године, да они уваже наше мишљење и став", наглашава Зоран Пашалић, заштитник грађана.
Јединствени регистар – ко, како и у којим условима деци држи додатне часове језика, спорта, глуме не постоји. А они се, неретко, одржавају и у просторијама школа и вртића.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.