Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 18:49

Усвојен Извештај о Србији у Савету за људска права Уједињених нација у Женеви

У Савету за људска права Уједињених нација у Женеви, Радна група за универзални периодични преглед данас је усвојила Извештај о Србији, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Извештај је сачинило Министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са другим министарствима, специјализованим канцеларијама, Народном скупштином и независним институцијама, за извештајни период од 2018. до 2023. године.

Радну групу, која је усвајала наш државни извештај, чинили су именовани представници Сједињених Америчких Држава, Костарике и Габона.
Оцењујући Извештај, чланови Радне групе су поздравили напоре које је Република Србија спроводила у претходних пет година унапређивањем институционалног и нормативног оквира у области заштите и остваривања људских права, наведено је у саопштењу.
Такође, представници Радне групе поздравили су састав државне делегације предвођене Томиславом Жигмановом, министром за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на основу стручности, мултисекторске заступљености и родне избалансираности, што је само потврда, како је речено, одлучности Србије да на одговоран и посвећен начин учествује у надзору над стањем људских права у оквиру овог процеса.
У име делегације Србије завршне напомене дао је амбасадор у Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви Дејан Златановић, који је истакао чврсту вољу Републике Србије да настави сарадњу са свим механизмима Уједињених нација за људска права и предано ради на спровођењу добијених препорука у оквиру овог Универзалног периодичног прегледа.
Република Србија је у оквиру 4. циклуса Универзалног периодичног прегледа добила укупно 268 препорука од 94 државе чланице Уједињених нација.
Како се наводи, државна делегација је на лицу места прихватила 200 препорука, док ће на преосталих 68 Влада Републике Србије дати изјашњење до јесењег заседања Савета за људска права УН, на којем ће бити усвојен финални извештај о Републици Србији.
Државна делегација прихватила је оне препоруке чије је спровођење већ започело или су процеси планирани Програмом рада Владе РС. То су препоруке у области антидискриминације, заштите од породичног и родно заснованог насиља, унапређења права и положаја деце и младих, жена, особа са инвалидитетом, националних мањина, медијских слобода, слободе окупљања и изражавања, као и препоруке из области правосуђа.
Реформа у области правосуђа, као и унапређење антидискриминационог оквира, утицала је да највећи број препорука буде афирмативан на начин да подстиче даље напоре наше државе да настави са имплементацијом започетих активности.
За државну делегацију није било изненађења у погледу препорука, захваљујући помацима који су у протеклих пет година учињени на подручју људских права, као и успешној сарадњи и партнерском односу са организацијама цивилног друштва, са којима смо и у оквиру припрема за Универзални периодични преглед разматрали области и питања у којима постоји простор за унапређење стања људских права.
Препоруке које смо добили су подстицај за даљи дијалог и унапређење мултисекторске сарадње, као и сарадње владе са организацијама цивилног друштва, независним институцијама за људска права и свим другим субјектима у Србији, на републичком, покрајинском и локалном нивоу, укључујући и међународне организације.
Утисак на делегацију Републике Србије у представљању Универзалног периодичног прегледа у Женеви оставиле су поруке саучешћа за трагичне догађаје у Београду и околини Младеновца упућене од готово свих држава које су учествовале у раду ове сесије Савета за људска права УН, наведено је у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.