Ово су неке од најлепших светских библиотека (други део)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 18:00

Ово су неке од најлепших светских библиотека (други део)

У претходном тексту представили смо вам неке од најлепших светских библиотека и то библиотеку у Санкт Галену, Универзитетску библиотеку Бодлеану, Америчку Конгресну Библиотеку и библиотеку у Александрији. Фото: WikimediaComonns/Wolfgang Weber У наставку текста представићемо вам још >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << неколико библиотека, за које се сматра да су међу најлепшима на свету.
Градска библиотека у Штутгарту (Stadtbibliothek Stuttgart) Ово је јавна библиотека града Штутгарта. Организована је као одељење градске канцеларије за културу и састоји се од централне библиотеке, 17 окружних библиотека и две књижаре.
Пажњу на први поглед привлачи необичном фасадом од светлосивог бетона и стакла. Ентеријер обилује белом бојом и модерним решењима.
Градска библиотека је за јавност отворена 2011. године, а дело је корејског архитекте Јун Јонг Јиа. Дизајнирана је у облику коцке, а састоји се из 11 спратова. Библиотека има скоро два милиона посетилаца сваке године.
Састоји се од више од 300 соба, а унутар библиотеке доступно је више од 500.000 медијских јединица за јавну употребу.
Фото: WikimediaComonns/Sönke Biehl Библиотека замка Шантији (Château de Chantilly) У историјском замку који се налази у граду Шантији, који се налази на неких 50 километара од Париза, налази се једна од најобимнијих библиотека у Француској. Замак у којем се налази библиотека био је срушен током француске револуције.
Касније је потпуно обновљен, а за јавност је отворен 1988. године.
Ово је још једна од библиотека у којој се налази примерак Гутенбергове библије. У библиотеци се налази 1,300 рукописа и 12,500 штампаних дела, укључујући и поменуту Библију, 2.500 цртежа, као и око 200 средњовековних рукописа.
Фото: WikimediaComonns/ignis Јавна библиотека у Солт Лејку (Salt Lake City Public Library)  Јавна библиотека у Солт Лејк Ситију, главном и највећем граду америчке савезне државе Јута, изграђена је 2003. године. Библиотека заузима површину од 22.000 метара квадратних и простире се на пет спратова.
Ова модерна зграда има закривљени стаклени зид површине 1,800 квадратних метара, који се диже у висину и омогућава природно осветљење библиотеке. Сматра се за једну од најлепших на свету.
Од стране Library Journal библиотека је 2006. године проглашена „Библиотеком године”. 
У библиотеци се налази колекција од преко 500.000 књига, има више од 150.000 регистрованих корисника, а посети је више од 3,7 милиона људи годишње.
Фото: WikimediaComonns/Andrew Smith Библиотека у Мексико Ситију (José Vasconcelos Library) Библиотека José Vasconcelos Library налази се у центру града Мексико Ситија, а изграђена је 2006. године. Изградња библиотеке коштала је скоро 100 милиона долара, а тадашњи председник Мексика Vicente Fox окарактерисао је као једну од најнапреднијих конструкција 21. века о којој ће цели свет да прича.
Посвећена је José Vasconcelos-u, филозофу, бившем председничком кандидату и некадашњем председнику Националне библиотеке Мексика.
Библиотека се простире на 38.000 квадратних метара, а краси је неколико скулптура мексичких уметника.
Фото: WikimediaComons/Jorge Mendoza Ovo su neke od najlepših biblioteka na svetu (prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су неке од најлепших светских библиотека (други део) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.