Почетна > Индекс
Индекс Свет

Ово су неке од најлепших светских библиотека (други део)

У претходном тексту представили смо вам неке од најлепших светских библиотека и то библиотеку у Санкт Галену, Универзитетску библиотеку Бодлеану, Америчку Конгресну Библиотеку и библиотеку у Александрији.
библиотеке
Фото: WikimediaComonns/Wolfgang Weber

У наставку текста представићемо вам још неколико библиотека, за које се сматра да су међу најлепшима на свету.

Градска библиотека у Штутгарту (Stadtbibliothek Stuttgart)

Ово је јавна библиотека града Штутгарта. Организована је као одељење градске канцеларије за културу и састоји се од централне библиотеке, 17 окружних библиотека и две књижаре.

Пажњу на први поглед привлачи необичном фасадом од светлосивог бетона и стакла. Ентеријер обилује белом бојом и модерним решењима.

Градска библиотека је за јавност отворена 2011. године, а дело је корејског архитекте Јун Јонг Јиа. Дизајнирана је у облику коцке, а састоји се из 11 спратова. Библиотека има скоро два милиона посетилаца сваке године.

Састоји се од више од 300 соба, а унутар библиотеке доступно је више од 500.000 медијских јединица за јавну употребу.

свету
Фото: WikimediaComonns/Sönke Biehl
Библиотека замка Шантији (Château de Chantilly)

У историјском замку који се налази у граду Шантији, који се налази на неких 50 километара од Париза, налази се једна од најобимнијих библиотека у Француској. Замак у којем се налази библиотека био је срушен током француске револуције.

Касније је потпуно обновљен, а за јавност је отворен 1988. године.

Ово је још једна од библиотека у којој се налази примерак Гутенбергове библије. У библиотеци се налази 1,300 рукописа и 12,500 штампаних дела, укључујући и поменуту Библију, 2.500 цртежа, као и око 200 средњовековних рукописа.

библиотеке
Фото: WikimediaComonns/ignis
Јавна библиотека у Солт Лејку (Salt Lake City Public Library) 

Јавна библиотека у Солт Лејк Ситију, главном и највећем граду америчке савезне државе Јута, изграђена је 2003. године. Библиотека заузима површину од 22.000 метара квадратних и простире се на пет спратова.

Ова модерна зграда има закривљени стаклени зид површине 1,800 квадратних метара, који се диже у висину и омогућава природно осветљење библиотеке. Сматра се за једну од најлепших на свету.

Од стране Library Journal библиотека је 2006. године проглашена „Библиотеком године”. 

У библиотеци се налази колекција од преко 500.000 књига, има више од 150.000 регистрованих корисника, а посети је више од 3,7 милиона људи годишње.

библиотеке
Фото: WikimediaComonns/Andrew Smith
Библиотека у Мексико Ситију (José Vasconcelos Library)

Библиотека José Vasconcelos Library налази се у центру града Мексико Ситија, а изграђена је 2006. године. Изградња библиотеке коштала је скоро 100 милиона долара, а тадашњи председник Мексика Vicente Fox окарактерисао је као једну од најнапреднијих конструкција 21. века о којој ће цели свет да прича.

Посвећена је José Vasconcelos-u, филозофу, бившем председничком кандидату и некадашњем председнику Националне библиотеке Мексика.

Библиотека се простире на 38.000 квадратних метара, а краси је неколико скулптура мексичких уметника.

свету
Фото: WikimediaComons/Jorge Mendoza

Ovo su neke od najlepših svetskih biblioteka (prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.