Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 08:49

Спорадична ватра у Картуму, Гутерес разговарао са Хемедтијем

У сукобима који су избили пре недељу дана у Судану страдало је најмање 413 особа, а више од 3.500 је повређено, показују подаци СЗО. Картуном је и синоћ одјекивала спорадична пуцњава, иако су сукобљене стране пристале на прекид ватре. Једна страна саопштила да је вољна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да отвори аеродром због евакуације страних држављана. Саудијска Арабија саопштила да организује евакуацију својих и држављана "братских земаља".
Уједињене нације, Америка, Велика Британија, Јапан, Швајцарска, Јужна Кореја, Шведска и Шпанија, саопштили су да се спремају или покушавају да евакуишу своје особље, након недељу дана од почетка насиља у којем је, према подацима суданског Министарства здравља, погинуло више од 600 људи, подсећа Ројтерс.

Очевидац је за британску агенцију рекао да је артиљеријска ватра наставље насиља, иако је била мање интензивна него дан раније.
Војска и паравојна "Снага за брзо реаговање" (РСФ) одвојено су саоштили да су се договорили на тродневно примирје, како би људи могли да прославе муслимански празник Еид ал-Фитр.  Војска је саопштила да се нада да ће се побуњеници придржавати прекида ватре, као да ће обуставити војне акције.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је  сукобљене стране да поштују примирје, истакавши суданска војска и цивилно лидерство морају хитно да почну да разговарају о одрживом миру, како би се спречила даља штета по земљу.
"Потребан потпуни прекид ватре" Лидер РСФ Мохамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти, рекао је да је јутрос разговарао са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.
Њих двојица су "нагласила неопходност придржавања комплетног прекида ватре и пружање заштите хуманитарним и медицинским радницима, посебно особљу УН и регионалним и међународним организацијама", навео је Хемедти на Фејсбуку.
РСФ је поручио да је спреман да делимично отвори све суданске аеродроме како би стране владе могле да евакуишу своје држављане. Нејасно је, међутим, до које мере РСФ контролише суданске аеродроме.
Судански аеродром нашао се у седишту борби, док авиони горе на писти, а комерцијални летови отказани су пре неколико дана. Војници и паравојска из РСФ пуцају једни на друге сваки дан у насељима широм града, посебно током јутарњих молитви, јавља Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.