Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 20:26

Без одлуке о трансформацији ЕПС-а, замерке синдиката блокирају усвајање новог статута

Надзорни одбор ЕПС-а ни данас није донео одлуку о трансформацији тог јавног предузећа у акционарско друштво, јер се део Синдиката и даље противи неким одредбама новог статута. Тражена су појашњења и седница се наставља у уторак.
ЕПС је произвођач >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и трговац струјом. Синдикати ЕПС-а се противе предлогу статута за трансформацију у акционарско друштво, јер предузеће кажу, губи статус трговца, а замерка је и што би Скупштина имала само једног члана.
Министарка поручује: промена правне форме не води у приватизацију, држава остаје 100 одсто власник, нема отпуштања и представници радника остају у Надзорном одбору, а Скупштини за доношење одлука треба сагласност Владе.
"Држава је једна. Један акционар – један глас, то је такође смањивање политичких утицаја и није тачно да она бира генералног и извршне директоре. Скупштина бира Надзорни одбор на кога се преноси већина овлашћења“, објашњава министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Наглашава и да то што предложени статут предвиђа да ће општа делатност бити производња не значи да ће неко други да тргује струјом коју Електропривреда произведе.
"Сама та Електропривреда, и то је наглашено у статуту, наставиће да се бави трговином као што се бави и сада. Значи – нико ништа ЕПС-у не ограничава“, изричита је Ђедовићева.
Ипак, Надзорни одбор тражи појашњења одредби статута – о имовини, надлежности, управљању и оснивачким актима предузећа.
Проблем је и што је ЕПС-ов синдикат подељен – једна групација је сагласна јер су испуњена њихова три захтева, а друга остаје непопустљива у захтеву о претежној делатности ЕПС-а АД.
"Трговина може бити међу осталим делатностима, али сигурно снабдевање ове земље мора остати заједно са производњом и то је главни камен спотицања и неслагања са нашим министарством и Владом. Они су мени рекли – може само једна шифра делатности. Шифру делатности су писали људи, па изволите и промените", истиче председник Синдиката ЕПС-а Милан Ђорђевић.
Напомиње да је то основни захтев Синдиката упућен Влади.
"Промените шифру или додајте, уз ову шифру производње, и сигурно снабдевање. Ми ништа друго не тражимо“, поручује Ђорђевић.
Променом правне форме, ЕПС из јавног предузећа треба да прерасте у затворено акционарско друштво. Та одлука је донета 2014. године и још није спроведена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.