Izvor: RTS, 30.Mar.2023, 18:57

Заштитник о случају заробљене девојчице: До сада стигло само обавештење из Дома здравља Звездара

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је у поступку контроле институција, поводом случаја заробљене девојчице, до сада стигло само обавештење из Дома здравља Звездара у којем се наводи да девојчица никада није била у том дому здравља, да није евидентирана, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нити вакцинисана.
Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је хитан поступак контроле више институција поводом случаја осмогодишње девојчице коју је отац држао заробљену у стану.

До сада је, каже, стигло само обавештење из Дома здравља Звездара у којем се наводи да девојчица никада није била у том дому здравља, да није евидентирана, нити вакцинисана.
Први пут је, наводи се, тамо приспела када је практично нађена и по прегледу упућена у Тиршову, рекао је заштитник, гостујући у Београдској хроници.
Очекује да сутра добије извештај Дома здравља Палилула, где је девојчица претходно боравила.
Заштитник каже да је 15 дана рок до којег надлежне институције треба да одговоре, али да очекује да ће то ићи брже јер је у питању хитан случај.
Истакао је да је поступак контроле покренуо како би се утврдило ко је све у том ланцу одговоран за стање у којем је била девојчица.
"Ми радимо на основу доказаних чињеница, од онога шта су навели они којима смо се обратили, шта се од тога може сматрати веродостојним. Уколико сматрамо да није, идемо даље и тражимо оно што сматрамо да су изоставили намерно или ненамерно да би добили праве чињенице које су доказиве", рекао је заштитник.
Према нашим законима, сви који дођу у контакт са дететом могу да пријаве уколико им било шта делује сумњиво – и лекари дома здравља и запослени у вртићу или школи, чак и грађани.
"Треба да утврдимо да ли су комшије пријавиле нешто, да ли у полицији постоји пријава, а онда проверавамо како је полиција реаговала на те притужбе", каже заштитник.
Према његовим речима, чињеница је да девојчица није ишла у школу, али локална самоуправа је дужна да, када дете требе да крене у школу, до краја фебруара обавести школу, а школа је дужна да, у случају да дете није уписано, 15 дана пре него што почне настава обавести јединицу локалне самоуправе.
"Врло је важно како медији извештавају о деци" Док се чекају одговори, у јавности прича све више задире у приватност породице.
Од медијских кућа веома зависи колико ће дете бити секундарно виктимизовано, рекао је заштитник и навео пример девојчице која је доживела тешко насиље и која му је, како каже, рекла да је много теже доживела оно што је било у медијима неколико недеља него оно што је доживела од насилника.
"Врло је важно како медији извештавају о деци, јер последице могу да буду до краја живота", рекао је Пашалић.
"Ми тражимо да се у Закону деца третирају као жртве насиља иако га нису директоно доживала него су били само посматрачи. Ако дете гледа насиље, без обзира на то да ли су у питању родитељи или партнери, отвара се други круг насиља и идентификује се или са насилником или са жртвом, и онда томе краја нема", рекао је Пашалић.
Мушкарац осумњичен да је држао ћерку заточену у стану на Звездари саслушан је данас у Првом основном јавном тужилаштву у Београду и одређен му је притвор до 30 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.