Izvor: RTS, 30.Mar.2023, 14:13

Зоран Кнежевић изабран за новог председника САНУ

Скупштина Српске академије наука и уметности изабрала је астронома др Зорана Кнежевића за новог председника Академије.
Астроном Зоран Кнежевић је добио 75 гласова, а његов противкандидат композитор Светислав Божић 33 гласа, па ће Кнежевић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на месту председника Академије заменити Владимира С. Костића.

За потпредседника САНУ за природне науке изабран је Зоран Поповић са 71 гласом, насупрот 36 гласова за Миодрага Матељевића, док је потпредседник за друштвене и хуманистичке науке постао Миодраг Марковић са 71 гласом, пошто је Славенко Терзић добио 35 гласа.
За генералног секретара је изабран Небојша Лалић, са 62 гласа, док је Душица Лечић Тошевски добила 50 гласова.
Астероид назван по Кнежевићу Зоран Кнежевић је астрономију дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду 1972, магистрирао 1976. и докторирао 1989. године.
Сматрају га у свету за једног од најбољих познавалаца малих тела у свемиру, а на предлог италијанских астронома астероид "3900 Кнежевић" је назван по њему.
Његов рад је везан за Астрономску опсерваторију у Београду у којој је током низа година вршио низ различитих истакнутих функција, а од 2002. до 2014. године је био њен директор.
Кнежевић: Акадмија није политичка партија, али има своју реч Нови председник САНУ Зоран Кнежевић рекао је да је за њега ступање на њено чело посебно емотиван тренутак. Захвалио је чланству на поверењу које су му указали данашњим избором. 
Кнежевић се захвалио и академицима који нису гласали за њега пошто су, како је рекао, различитим мишљењем допринели да избори буду у демократском духу и атмосфери  међусобног уважавања. 
"Обавезама прилазим с дужним пошовањем и одговорношћу, с надом да ћу се уз вашу помоћ успешно носити са свакодневним изазовима", поручио је Кнежевић часницима академије.
Истакао је да је свестан да му посао неће бити лак, нити једноставан. Нагласио је да су времена увек тешка и сложена, "па ваља имати и стрпљена и мудрости" да се САНУ води ка "мирним водама, до сигурних лука". 
Кнежевић је рекао да ће бити спреман да подржи све конструктивне сугестије, као и да ће учинити све што је у његовој моћи да испуни обећања и да Академији обезбеди континуиет са традицијом коју баштини.
Одговарајући на новинарска питања, Кнежевић је рекао да у српском друштву увек постоји низ друштвених и политичких проблема, као и да "акадмија није политичка партија да се њима бави на дневном нивоу", али да има своју реч. Каже да САНУ може дати одређене савете и мишљења и на тај начин помоћи да се нађу решења.
Говорећи о бремену које је преузео ступивши на чело САНУ, Кнежевић је рекао да не зна како човек може да се спреми за ту дужност.
"Надам се да ћемо у будућем периоду имати нешто више разумевања јавности и да ће оно што говоримо бити пажљивије саслушано. У том случају имаћемо мање неспоразума и проблема", навео је Кнежевић.
"Политика политичарима, помоћи ћемо колико треба" Упитан о улози САНУ око Косова и Метохије, Кнежевић је упозорио да дневна политика није простор деловања Академије, која је учинила "важне, велике напоре да нека питања одговори".
Кнежевић је подсетио да је САНУ имала важан међународни скуп о правном аспекту сецесије и да води рачуна о културном наслеђу. 
"Што се тиче дневне политике - постала је сувише озбиљан посао да би се њоме бавили људи који нису политичари, као ми у Академији. Политика политичарима. Ми ћемо да помогнемо колико треба и колико нас позову", нагласио је Кнежевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.