Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 12:39

Десет препорука Наледа за нову Владу

У Палати "Србија" представљено је 16. издање Сиве књиге Наледа које доноси 19 нових и 81 ажурирану препоруку за уклањање административних препрека пословању у Србији. У њој је и 10 најважнијих препорука за будућу Владу Србије. За реформатора године проглашен министар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Михаило Јовановић.
Председник Извршног одбора Националне алијансе за локални економски развој (Налед) Дејан Ђокић изјавио је да дигитализација остаје кључ успешних реформи готово свих препорука из Сиве књиге Наледа, укључујући и 10 најважнијих препорука за будућу Владу Србије.

Надамо се да ће нова Влада Србије убрзати темпо реформи и успети да превазиђе магичну бројку од 12 делимично или потпуно спроведених препорука Сиве књиге годишње, што је био резултат протеклих неколико година, рекао је Дејан Ђокић на представљању нове публикације Наледа.
Он је предочио да су 10 приоритета за будућу владу електронско плаћање свих такси и накнада и укидање парафискала, смањење фискалног оптерећења најнижих зарада, обједињена наплата пореза и доприноса за предузетнике, као и електронско чување и достављање докумената из радно-правног односа.
Ђокић је додао да Налед предлаже и увођење еКартона и еБоловања, јачање капацитета и даљу дигитализацију инспекција, успостављање јединствене дигиталне платформе за просторно планирање - еПростор, решавање питање озакоњења и увођење депозитног система за поврат амбалаже.
Према речима Ђокића, ново издање Сиве књиге доноси 19 нових и 81 ажурирану препоруку за уклањање административних препрека пословању у Србији.
Новина је, додао је, да је 13 препорука добило ознаку ”безготовинска плаћања” због важности за сузбијање сиве економије и даљи развој електронске управе и пословања.
Ове године издвојили смо 18 реформских иницијатива које су понеле ЕУ беџ због свог нарочитог значаја за брже европске интеграције Србије, рекао је Ђокић.
Решене препоруке Међу решеним препорукама у 2023. години, поменуо је Ђокић, је укидање конверзије, увођење обавезне примене зелених критеријума и критеријума квалитета у одређеним јавним набавкама.
Ђокић је поздравио и то што је успостављен регулаторни оквир за дигитализацију здравства и електронске комуникације регулисане у складу са стандардима Европске уније.
Скупу у Палати "Србија" присуствују министри Маја Гојковић, Михаило Јовановић, Јелена Беговић, Маја Поповић и Даница Грујичић, док ће се учесницима обратити директор Европске банке за обнову и развој Матео Коланђели, амбасадорка Шведске Аника Бен Давид и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Жиофре: Економија Србије се може више него удвостручити у наредној деценији Жиофре је рекао да је у Србији значајан напредак остварен у областима јавне и е-управа, али и да се све више пажње посвећује и улагањима у обновљиве изворе енергије, а доста је учињено и на реформи јавних предузећа која како је нагласио доживљавају "нови замах".
Жиофре је нагласио и да привреда Србије тренутно износи 44 одсто просека ЕУ и да уз праве реформе, врло брзо тај проценат може бити и већи.
"У ствари верујемо да се економија може више него удвостручити у наредној деценији. Слика је јасна, потребан је бржи раст и брже спајање са ЕУ. То није питање среће, већ је питање идентификације правих реформи и питање акције политичке воље и визије", рекао је шеф делегације ЕУ у Србији.
Он је додао да је зато предложен и нови план за Западни Балкан чији је циљ да помогне владама да подстакну социјално-економско спајање, да оснаже потенцијал раста и да удвоструче економију читавог региона током наредне деценије.

Коланђели: Подршка ЕБРД иде у смеру зелене транзиције и заштите животне средине Директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матео Коланђели изјавио је да подршка ЕБРД Србији иде у смеру енергетске транзиције, заштите животне средине и конкурентности и продуктивности српских предузећа.

“Важне су нам области управљања отпадом и да опремимо Србију модерном опремом у тој области, али видимо да има много простора са сарадњу са Наледом, државним и приватним предузећима", навео је Коланђели.
Додао је да је изузетно важан и квалитет ваздуха.
"Радимо на пројекту увођења централног грејања у градовима и грађењу енергетски ефикасних зграда. У тај пројекат уложили смо 200 милиона евра", рекао је Коланђели.
Он је рекао да постоји много реформи на које би ЕБРД желео да се фокусира са новом владом, а кључна је да се убрза прелазак на наплату потрошње енергије у зградама на основу потрошње.
Амбасадорка Бен Давид: Кључна реформа јавних набавки Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид је похвалила методологију коју Налед користи и истакла да мисли да је кључна реч дијалог.
"Налед подстиче свеобухватни дијалог између јавног сектора, приватног сектора, владе и цивилног друштва како би се практични изазови идентификовани на терену претворили у артикулисане препоруке засноване на најбољим праксама из других земаља. Дијалог доноси додатну вредност финалном производу. Доноси повећану транспарентност", поручила је Бен Давид.
Додала је да је кључни циљ за Шведску била реформи јавних набавки у Србији.
"Сада Србија има добар закон о јавним набавкама, али као што знамо, са сваким законом долазе изазови у примени. Сви потенцијални понуђачи треба да имају једнаке могућности учешћа“, рекла је Бен Давид.
Она је нагласила да ће се од јануара ове године при оцењивању понуда узимати у обзир додатни критеријуми уз цену, укључујући век трајања производа, трошкове одржавања и рециклаже.
"И на тај начин јавне набавке у Србији постављају основу за одговорно пословање, развој тржишта и јачање конкуренције у области одрживих решења", поручила је Бен Давид.
Додала је да је изузетно битно подизање свести о еколошким, друштвеним стандардима и стандардима управљања, који су већ постали обавезни за компаније у Европској унији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.