Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 14:16

Тужилаштво: Никола Петровић није кривично одговоран за удес на Дедињу

Прво основно јавно тужилаштво у Београду закључило је да у удесу који се догодио марта прошле године у коме је учествовао осумњичени Никола Петровић нема елемената кривичне одговорности.
Петровић, познат као некадашњи директор Јавног предузећа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Електромреже Србије“, учествовао је у саобраћајној незгоди на Дедињу, а том приликом су повређене две особе.
Петровић је, према писању београдских медија, 6. марта прошке године управљао возилом марке "мерцедес мекларен“, када се забио у ограду у Ужичкој улици. Том приликом оборио је три стуба и ударио у "опел корсу“.
Поступајући по кривичној пријави саобраћајне полиције против Николе Петровића, у саопштењу се истиче да је Тужилаштво у поступуку доказивања утврдило да повређене особе у удесу нису задобиле повреде у судско-медицинском смислу, као и да је на возилу којим је управљала оштећена проузрокована имовинска штета која не прелази износ од 200.000 динара.
"Из тих разлога се у радњама осумњиченог Петровића не стичу се битна обележја кривичног дела Угрожавање јавног саобраћаја члан 289. Кривичног законика, већ битна обележја прекршаја из Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те је Прекршајном суду у Београду поднет захтев за покретање прекршајног поступка против Петровића", истиче се у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва.
Тужилаштво наглашава да је предузело све неопходне доказне радње пре доношења одлуке.
Наводи се да је Петровић саслушан у својству осумњиченог, испитани су сведоци-оштећени, затим је урађено неуропсихијатријско вештачење осумњиченог, као и судско-медицинско вештачење телесних повреда оштећених.
Напомиње се да у својој одбрани осумњичени није спорио да је учествовао у саобраћајној незгоди, али је рекао да сумња у рад кочионог система на његовом возилу као и у тестирање на психоактивне супстанце.
Тужилаштво додаје да је Петровић као потврду своје одбране приложио и мишљење овлашћеног сервисера за своје возило у вези са кочионим системом за тај тип возила.
"Из налаза и мишљења и допуне налаза и мишљења вештака психијатра произилази да се алкохолемија највероватније кретала у интервали од 0,1 до 0,2 промила, што је испод дозвољеног нивоа алкохола у крви сходно члану 187 Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те да је критичном приликом алкохол био у фази ресорпције", наводи Тужилаштво.
Указује се на то да се не може са сигурношћу утврдити да ли је осумњичени управљао својим возилом и под дејством опојних дрога, с обзиром на то да постојање метаболита кокаина у урину не одређује време када је кокаин конзумиран, већ само показује да је кокаин присутан у урину, али не и у крви.
Такође, наведено је да кокаин има дејство само док се налази у крви, тј. пре разградње.
"Из налаза и мишљења лекара у вези са телесним повредама произилази да оштећене критичном приликом нису задобиле повреде у судско-медицинском смислу", закључује се у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва у Београду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.