Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 21:36

Летовања све скупља, када ће бити следећа шанса за озбиљан попуст

Цене туристичких аранжмана све су више па су многи грађани искористили Сајам туризма како би успели нешто јефтиније да плате свој смештај на мору. Директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић, између осталог, говорио је за РТС >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о најомиљенијим дестинацијама у Србији као и како се заштитити када агенција у којој сте уплатили аранжман банкротира.
Ако је судити по посећености Сајма туризма, многи наши суграђани су већ направили планове за летовање, вероватно не због луксуза него због попуста, који нису мали.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић каже да је и поред поскупљења аранжмана број путника за десет одсто већи него у истом периоду прошле године.
Како наводи, на протеклом Сајму туризма могло је да се уштеди до 30 одсто док су просечни попусти на аранжмане били од седам до 12 одсто.
Сеничић истиче да је Грчка и даље дестинација број један за наше туристе, а следе Црна Гора, Турска, Египат, Тунис. Ту је и Бугарска, али превенствено за становнике јужне и југоисточне Србије, затим Хрватска, Шпанија и Италија.
Каже да је раст цена аранжмана условила глобална инфлација и два рата са ширим утицајем што је погурало цене животних намирница, а последично и цене у хотелима и приватном смештају.
За породице које не могу да приуште летовање у шпицу сезоне, Сеничић предлаже аранжмане са почетка јуна или септембра, када су цене 50 одсто ниже. Додаје да после десетог септембра ти попусти могу бити и виши.
Банкротство "Барсино турса" и како се заштитити од таквих појава На питање о банкротству "Барсино турса" и како да се путници заштите од таквих појава, Сеничић каже да сада за то постоји једноставан начин. 
Подсећа да се од ове године сви туристички аранжмани обавезно уносе у тзв. Е-туристу, електронску апликацију.
Како је објаснио, сваки путник који уплати туристички аранжман, осим уговора о путовању и признанице, треба да добије документ који се зове гаранција путовања, која има свој јединствени број.
"Са тим јединственим бројем на сајту Министарства туризма приступа се на апликацију и с тим бројем грађани могу да провере да ли се заиста налазе у званичној евиденцији као регистровани путник", наводи Сеничић.
Сеничић наглашава да та регистрација омогућава путницима да у случају пропадања туристичке агенције, пријавом код осигуравајуће куће која је издала гаранцију путовања за ту агенцију, наплате своје потраживање.
Према његовим сазнањима, у току је обештећење клијената "Барсино турса" од стране осигуравајуће компаније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.