Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 16:40

Манастири на Бабичкој гори дуже од пет векова чувају православље

Мноштво је културно-историјских обележја које треба обићи у Лесковцу посетити. Шетња би морала да почне од цркве Оџаклије, споменика културе из 1803, једине богомоље са оџаком, а требало би да се заврши на Бабичкој гори. Зато је зову - лесковачка света гора. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Лесковац и лесковачка котлина у магли. Предиван поглед са Бабичке горе на град и предео чији су становници дубоко везани за своју земљу и своју веру. А духовна магла је деценијама, нарочито у другој половини двадесетог века, прекривала ово подручје.

Манастири на лесковачкој Светој гори стајали су као неми сведоци и духовни путокази. Како се магла разбијала тако су се манастири и обнављали, а народ им се све више враћао. Манастир Светог Јована Претече и Ваведења Пресвете Богородице подигнути су с краја 15. и почетком 16. века. Оба се везују за припаднике породице Кантакузин. Овај посвећен Светом Јовану Крститељу специфичан је и по томе што је најстарији манастир у Србији који је фрескописан и на спољашњим зидинама.
“Манастир је основан 1517. године ктитор манастира је Андроник Кантакузин. И сад се вероватно људи питају одакле Кантакузини овде у Србији баш на Бабичкој Гори. Интересатно је да је Јерина Кантакузина била удата за деспота Ђурђа Бранковића те је са њим дошао и један део породице Кантакузин у Србију. Унутар манастира имамо још једну фреску Исуса Христа као старијег човека односно као деде што је јако ретко. Теолози и историчари сматрају да је у питању приказ Бога оца”, наводи Ђорђе Митровић, историчар.
Манастир Ваведења Пресвете Богородице смештен је близу села Голема Њива. Манастир је комплетно живописан 1499. године и представља последњи модел рашке школе.
“Жена Јахе Кантакузина и његова браћа и његови синови њих 4 су дошли овде након њихове смрти и замонашиле се и основале овај манастир. Њихова имена су Теофа, Марта, Марија и Ксенија. Ми сад идемо до села Црковница. Сматра се по некој легенди да је на територији тог села било 40 цркава и због тога и место понело тај назив. Данас се тамо налази манастир посвећен Светом Симеону Столпнику и он такође датира из 16. века”, каже Ђорђе Митровић, историчар.
Ова два манастира, као споменичке целине налазе се под заштитом државе још од 1983. године, али да није био лесковачке локалне самоуправе били би изложени зубу времена и од заштите не би било ништа. Јашуња, Голема Њива, Црковница села на обронцима Бабичке Горе чувају тајне лесковачке свете горе. Те тајне тек треба откривати. Али све у своје време. Магла се не разбија тако лако.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.