Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 09:03

Троје кандидата из Србије номиновано за најбољи научно-истраживачки рад

Међународна стручна комисија конкурса "International Medis Awards for Medical Research", која већ десету годину награђује највећа истраживачка достигнућа лекара и фармацеута из држава средње и источне Европе, одабрала је 18 финалиста, а међу њима је чак троје истраживача из Србије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Међународна стручна комисија конкурса „Интернатионал Медис Аwардс фор Медицал Ресеарцх”, која већ десету годину награђује највећа истраживачка достигнућа лекара и фармацеута из држава средње и источне Европе, одабрала је 18 финалиста, а међу њима је чак троје истраживача из Србије.
Комисија је прегледала 242 научно-истраживачка рада, а критеријуме за номинацију ове године задовољило је 148 пријава. Финалисти из Србије су истраживачи из области фармације дипл. фарм. Милена Анђелковић, офтамологије доц. др Маја Живковић и реуматологије Проф. др Ана Банко, чији су радови објављени у престижним светским научним часописима.
За учешће у 10. "International Medis Awards for Medical Research" могли су се пријавити лекари и фармацеути који су своје научно-истраживачке радове објавили у угледним научним публикацијама са фактором утицаја вишим од 1.500. За награду за најбољи истраживачки рад такмичили су се лекари и фармацеути из девет земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и Србије.
Проф. др Ана Банко из Института за микробиологију и имунологију, Медицинског факултета Универзитета у Београду номинована је за награду из области реуматологије на тему “Улоге маркера инфекције Епштајн Бар вирусом за ремисију код реуматоидног артритиса”.
"Бити финалиста на оваквом међународном конкурсу импонује сваком научнику. Иако је за научника главна мотивација разумевање истраживачке мистерије и он би то свакако радио и без награде, када се она ипак добије то представља валидацију значаја добијених резултата и уложеног труда. Наш рад у области реуматологије по први пут у литератури показује да регресија болести (реуматоидног артритиса) може да се предвиди детекцијом специфичних антитела на Епштајн Бар вирус. Овај податак баца ново светло на интеракцију између вируса и домаћина и потенцијалну примену вирусолошких параметара у праћењу ове и других аутоимунских болести", истакла је финалисткиња проф. др Банко.
До 2023. године на овај међународни конкурс укупно је било пријављено 1.442 важећа рада које је прегледала стручна комисија, изабрано је 174 финалиста и проглашено 83 победника.
За веродостојност читавог конкурса побринуо се међународни стручни жири састављен од десет чланова који долазе из седам земаља из којих су пријављени кандидати. Један од њих је и проф. др Драгослав Сокић, директор Клинике за неурологију Универзитетског Клиничког центра Србије.
"Имам част да као представник Србије будем члан жирија из области неурологије. Овај међународни конкурс привукао је велики број истраживача са својим актуелним радовима. Критеријум за доделу ове награде је да је истраживање урађено унутар земље из које истраживач долази и да нема комерцијални садржај, односно да није посвећена теми која има неки профитни или неки други комерцијални карактер. Претходне две године добитник награде из области неурологије су били доктори из Србије", објаснио је проф. др Сокић.
Прошле године је то био др Иво Божовић, а годину дана раније је то била др Александра Томић.
"Ове године из неурологије је био пријављен 31 рад. Када се гледа квалитет тих радова, постоје одређени критеријуми. Тражи се да рад има озбиљан степен инвентивности и то се посебно награђује додатном оценом. Друга ствар која се тражи од рада јесте да има практичан клинички значај, да се из тога може извести неки закључак везан за стање, дијагнозу или третман пацијента. Када се све на крају оцени, два рада су се ове године истикла по квалитету. Један долази од аутора из Мађарске, а други рад је дошао из Северне Македоније. Ко ће од та два рада бити изабран као победник, као и ко ће бити победници у осталих осам здравствено-научних области, сазнаће се 7. марта у Љубљани, када ће се одржати свечана додела награда", каже проф. др Сокић.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Troje naših istraživača nominovano za najbolji naučno-istraživački rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2024

Troje istraživača iz Srbije našlo se među 18 finalista u konkurenciji za "International Medis Awards for Medical Research", najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, javlja danas Radio-televizija Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.