Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 19:48

Јулија Наваљна наставља мужевљев политички рад; истражитељи задржавају тело опозиционара још две недеље

Јулија Наваљна објавила видео у коме поручује да ће наставити политички рад свог мужа и позвала Русе да се окупе око ње. Портпаролка руског опозиционара Алексеја Наваљног, који је преминуо прошлог петка у затвору у Јамало-Ненечком округу на северу Русије, саопштила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да ће његово тело бити задржано у мртвачници 14 дана.
Јулија Наваљна објавила је видео поруку у којој се заклиње да ће наставити политички рад свог мужа и позвала Русе да се окупе око ње.

"Наставићу рад Алексеја Наваљног. Желим да живим у слободној Русији, желим да изградим слободну Русију. Позивам вас да будете уз мене. Да поделим не само тугу и бескрајни бол. Молим те да поделиш са мном бес и мржњу према онима који се усуђују да убију нашу будућност“, рекла је Наваљна у видеу објављеном на друштвеним мрежама.
Претходно је супруга Наваљног, Јулија, рекла да је Алексеј отрован нервним агенсом новичоком и оптужила руске власти да крију његово тело јер чекају да испаре трагови отрова.
Удовица руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног позвала је Европску унију, током састанка шефова дипломатија ЕУ у Бриселу, да учини више како би се на њиховој мети нашао "ужи круг" руског председника Владимира Путина.
Јулија Наваљна је упозорила ЕУ да не склапа било какве договоре са руским лидерима, а након њеног говора, министри су устали и аплаудирали.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ објавио је на друштвеној мрежи X  да је ЕУ упутила најдубље саучешће Јулији Наваљној и поновио да ће руски председник Владимир Путин одговарати за смрт Наваљног.

Истражитељи су адвокатима и Алексејевој мајци саопштили да неће предати тело опозиционара још две недеље.
"Оно ће остати на некој врсти 'хемијског испитивања' наредних 14 дана", навела је портпаролка Kира Јармиш на платформи X.
Алексејевој мајци и адвокату није дозвољено да виде тело, наводи Скај њуз.
Тело Наваљног се налази у мртвачници у Окружној клиничкој болници у Салехарду, пренела је Новаја Газета.
Бајден: Разматрам нове санкције Русији Председник САД Џозеф Бајден рекао је да разматра доданте санкције Русији због смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног.
"Већ смо им увели санкције, али размишљамо и о додатним", рекао је Бајден.
Бајден је у петак окривио руског колегу Владимира Путина за смрт Наваљног, рекавши да то указује на претњу коју представља Русија.
САД су увеле неколико пакета санкција руским званичницима, институцијама и компанијама од почетка рата у Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.