Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 07:05

Мигранти нису само статистика - Дрина однела многе животе, патолози се труде да свака жртва добије име

Мигрантска криза показала је најмрачнију страну и на нашим просторима. Међу илегалним путевима била је и река Дрина, која је однела за сада непознат број неидентификованих утопљеника из далеких земаља. Има патолога који се труде да путем ДНА анализе, тела идентификују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како би била сахрањена у земљи порекла.
Дрина је од давнина спајала и раздвајала, али била и место страдања. На потезу од Сребренице до Бијељине, многи мигранти из далеких земаља нису ни били свесни ризика.

У болници у Бијељини од 2015. године урађено је четрдесет обдукција тела миграната нађених у Дрини. Надлежни обдуценти тврде да још толико никада неће бити нађено.
Иако је пензионер, патолог Видак Симић није остао имун на трагедију и тих утопљеника. Његовом упорношћу и посвећеношћу професији две жртве добиле су свој идентитет и враћене у Авганистан.
“Ја сматрам да доктор треба да буде слуга народу. На добробит народа, а наравно самим тим и на своју добробит. Зато сам одлучио то, јер сматрам да свака душа треба да нађе пут своје куће. Најлакше ће га наћи и ако је тијело код своје куће,” рекао је др Видак Симић, патолог ЈЗУ “Свети Врачи“ из Бијељине.
Та мисија повезала га је са Нихадом Суљићем из Тузле, који је први сусрет са мигрантима имао на перону железничке станице. Трагичне судбине тих људи су га подстакле да се волонтерски бави хуманитарним радом.
“Њихов идентитет се увек некако представља као нека статистика. Повећан прилив, смањен прилив и помињу се у негативном контексту кад неко уради нешто лоше. То су људи, који су из различитих држава из различитих крајева света, кренули да би остварили неки бољи живот“, каже Нихад Суљић хуманитарни волонтер из Тузле.
За тела чија је обдукција рађена у Бијељини, Видак Симић коштане узорке за ДНА анализу чуваће дуже од законски обавезујег рока.
"Ја сам одлучио да те узорке чувам све док ја радим овај посао и док битишем са овим послом”, навео је Симић.
“Нису то бројеви, нису то Н. Н. лица, него су то за мене нечији синови, нечија браћа, нечији пријатељи, нечији очеви, нечији мужеви. Не може мени нико рећи да мајка из Србије или Босне више воли своје дијете од мајке из Авганистана. Или нечији брат може више вољети. Љубав је љубав, син је син, дијете је дијете, породица је породица“, каже Нихад Суљић хуманитарни волонтер из Тузле.
За сада је пет породица из Авганистана и Марока послало ДНА узорке. Иако су различитих вера Нихад и Видак уједињени су у молитвама са истим циљем - да сви безимени поврате свој идентитет.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.