Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 18:54

Дачић: Заштита суверенитета први приоритет Србије који не сме да угрози

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Риму да је први приоритет Србије заштита територијалног интегритета и суверенитета и да не може да га угрози како би спровела одређене одлуке које нису у њеном интересу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ивица Дачић је то рекао након министарског састанка о Западном Балкану, одговарајући на питање новинара да ли Србија може да рачуна на средства из Плана раста за Западни Балкан вредног шест милијарди евра, имајући у виду да је делимично условљена сагласношћу са спољном и безбедносном политиком Европске уније.
"Све зависи од тога шта ће се налазити на ком нивоу као спољна и безбедносна политика Европске уније. Србија има неколико приоритета. Први је приоритет заштите нашег територијалног интегритета и суверенитета. Ми не можемо сада да кажемо да нас тај принцип не занима због неких других разлога. Ми не можемо сада да доведемо у питање наш територијални интегритет и суверенитет тиме што бисмо спроводили одређене одлуке које нису у нашем интересу. Све друго је небитно", рекао је Дачић.
Додао је да Србија не може тек тако да уводи санкције и да на тај начин угрози своју међународну позицију и пријатељства са неким земљама.
"Све зависи шта је у питању. Кад су земље наши пријатељи у питању, ми не можемо сад да кажемо, 'извините, није ништа лично, али ми морамо да гласамо за те санкције'. Нешто морамо, али нешто и не смемо, зато што имамо део који се тиче заштите наших националних и државних интереса", рекао је Дачић. 
Желимо европске интеграције, признање Косова неприхватиљиво Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова изјавио је да Србија жели да буде у европским интеграцијама, али да не може да прихвати да оне буду условљене признањем Косова.
"Када су европске интеграције у питању, ми немамо суштинску примедбу. Желимо да будемо у европским интеграцијама. Једино што не можемо да прихватимо јесте да оне буду условљене признањем Косова. Са друге стране, радује нас свака идеја о томе како да се економски ојача Западни Балкан. Ако има конкретних идеја, ми ћемо у свему томе да учествујемо", рекао је Дачић у Риму, где присуствује састанку министара иностраних послова групе "Пријатељи Западног Балкана".
Додао је да Србија није против дијалога, напротив, али да тражи да се свако вреднује према заслугама, односно да се не бране они који опструишу дијалог, који раде све оно што је штетно и негативно и тиме угрожавају не само диалог, него и мир и стабилност у региону.
Како је рекао, Србију занима и како да се спрече могуће негативне последице тога што неко покушава да делове Охридског споразума, које Србија није прихватила, протумачи као признање или чланство Косова у УН и другим међународним организацијама и стави те делове у Преговарачко поглавље 35 о придруживању ЕУ.
"Тиме би се практично угрозиле европске интеграције. Тиме би европске интеграције биле условљене признањем Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво", навео је Дачић.
Када је реч о Словачкој и њиховом непризнавању независности Косова, Дачић је рекао да је њихова позиција прилично јасна и да нова влада на челу са премијером Робертом Фицом и новим министром спољних послова Јурајем Бланаром веома отворено говори да Словачка неће променити своју одлуку.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.