Izvor: RTS, 03.Jan.2024, 21:31

Тихи рат Израела и Хезболаха - време напада и чекања освете

Лидер Хезболаха, Хасан Насралах у трећем по реду говору од почетка рата у Појасу Газе, наставио је да реторички стеже обруч око Израела, набрајајући имена жртава и успехе његове организације, Хамаса, Хута и Ирана. Тел Авив подигао борбену готовост на граници према >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Либану. Хути напали још један брод у Црвеном мору. Иран за самоубилачке нападе у Керману оптужио Америку и Израел. Немци напуштају Либан.
Израелски војници и становници Либана још једном су, без директних последица, "преживели" говор лидера Хезболаха Хасана Насралаха, који је током сат дуге тираде набрајао најзначајније жртве у рату против Тел Авива, тврдећи да је израелска "политика одвраћања" у протекла четири месеца "пропала".
"Пропао је и амерички покушај да, слањем ратних бродова, спречи мешање Хезболаха", рекао је Насралах, неколико сати пошто је у два самоубилачка напада недалеко од гроба некадашњег команданта иранске Револуционарне гарде Касема Солејманија, у Керману, страдало више од 100 и рањено око 150 људи.
Генерал Солејмани, који је био један од кључних архитеката моћи Хезболаха, убијен је почетком 2020. године у нападу беспилотних летелица на његов конвој у Багдаду. Одобрење за тај напад издао је тадашњи амерички председник Доналд Трамп.
Тачно четири године касније, бомбаши самоубице активирали су експлозив током обележавања Солејманијевог убиства, што је готово моментално изазвало додатне тензије у ионако напетим односима између САД и Ирана.
"Иза овог терористичког напада стоји Израел, као одговор на шамарчине које добија од бораца покрета отпора у Гази. Одговор на овај кукавички напад ће бити одлучан", рекао је ирански министар унутрашњих послова, Ахмад Вахиди.
Иранске власти су навеле и да су обавештајне службе спречиле неколико сличних напада широм земље.
Насралах је, такође, за самоубилачки напад оптужио САД и Израел, али је рекао и да је убиство једног од кључних лидера Хамаса, Салеха ел Арурија у јужном предграђу Бејрута представља директан напад на Либан.
Одмах након упада Хамаса у Израел, 7. октобра, Насралах је присталицама обећао да ће та организација почети отворени рат против Израела уколико та држава нападне Либан.
Његов говор је, пак, пратило свега неколико експлозија Хезболахових ракета недалеко од израелске границе, док је његова организација емитовала низ двосмислених порука испуњених магловитим цитатима из Курана.
"Неверници из народа којима су ови посланици послати, након што се више нису могли расправљати са својим посланицима, рекоше: Ми ћемо вас истерати из вашег места, или ћете се вратити у нашу веру - Тада Алах објави посланицима, бодрећи их: Ми ћемо заиста уништити неправеднике, али то су они који не верују у Алаха и његове посланике", наводи се у једној од нових порука Хезболаха.
Одмах после Насралаховог говора, Немачка је наложила својим држављанима да хитно напусте Либан, наводећи да ескалација сукоба, после убиства Салеха ел Арурија, није искључена.
Готово истовремено, неколико група унутар Фатаха прогласило је општу мобилизацију на Западној обали, што би, уколико буде успешно, могло додатно да искомпликује стање на фронту између Израелаца и Палестинаца.
Убиство Салеха ел Арурија изазвао је силину реакција у арапском свету, па је Каиро, бар на неко време, одустао од даљег посредовања у преговорима о ослобађању талаца који се још увек налазе у Хамасовим рукама.
Израел је, тако, све дипломатске адуте у овом процесу ставио у руке Катара, који је остао последњи преостали мост у прилично компликованим преговорима Хамаса и Израела.
Катар је у центар пажње доспео и приликом набрајања ранијих боравишта убијеног лидера Хамаса, Салеха ел Арурија, који се накратко крио у тој држави након што га је из Турске протерао Реџеп Тајип Ердоган, као део процеса поправљања дипломатских односа са Израелом.
На захтев Американаца, Ел Арурија је протерао и Катар, а убрзо затим и Малезија, након чега је уточиште пронашао у такозваној "Хезболаховој земљи" - јужном предграђу Бејрута.
Суочени са две озбиљне претње ширењем сукоба на Блиском истоку, у суботу амерички државни секретар Ентони Блинкен стиже у Турску, кога је турски председник вешто избегао када је у новембру стигао у ту државу.
Аналитичари у Анкари сматрају да ће Блинкен покушати да убеди Турску да искористи свој утицај на Иран и Хезболах како би се избегло ширење сукоба са Појаса Газе на остатак Блиског истока.
Иран, истовремено, сматра да Тел Авив и Вашингтон серијом напада покушавају да испровоцирају Техеран да испали први хитац у будућем свеопштем рату.
На могућој првој линији фронта, на северној граници Израела, у среду били су скоро сви кључни команданти израелске војске, спремајући своје трупе за неизбежан одговор Хезболаха на убиство Ел Арурија. Када и како ће се Насралахове присталице осветити за убиство човека који је био под њиховом заштитом, бар за сада, није јасно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.