Hrvatska manjina proslavlja godišnjicu osnivanja HNV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2017, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska manjina proslavlja godišnjicu osnivanja HNV

Hrvatska manjina u Srbiji sutra će proslaviti 15-tu godišnjicu formiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća i nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji, uz prisustvo ministara obrazovanja Hrvatske i Srbije Blaženke Divjak i Mladena Šarčevića, najavljeno je na konferenciji za novinare. Organizator svečanosti u subotičkog Gradskoj kući očekuje kako će pre svega biti istaknuta postignuća ali i problemi obrazovanja na hrvatskom jeziku koje je počelo najpre u osnovnim, a zatim i u srednjim školama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << četiri godina kasnije.

"Svaki bilateralni susret na visokom nivou relaksira ukupne hrvatsko-srpske odnose koji su nažalost često opterećeni nesporazumima i napetostima. Bilateralni susreti doprinose otklanjanju tih nesporazuma, a na svakom tom susretu mi podvlačimo najvažnije stvari i probleme koji se nas tiču", rekla je Jasna Vojnić, članica Hrvatskog nacionalnog vijeća na konferenciji u Subotici.

Ona je dodala da su problemi sa osnovno - školskim udžbenicima u nastavi na hrvatskom jeziku ove godine konačno rešeni, a sada se možda potaknu neka nova dalja pitanja, kao što je pitanje rešavanja udžbenika za srednju školu, lektorata, katedre za hrvatski jezik, osnivanje školskog centra u Subotici i niz drugih pitanja koji će se sutra naći na stolu ispred ministara prosvete Hrvatske i Srbije.

Kako se obeležava Dan zajednice, predsednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić najavio je dodelu tri priznanja za očuvanje identiteta Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

"2002.godine 15.decembra održana je prva elektorska skupština na kojoj je formirano Hrvatsko nacionalno vijeće. Mi smo za ovih 15 godina formirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, ponovo je pokrenuta Hrvatska riječ, ponovo je pokrenut program na Radio - televiziji Vojvodine na hrvatskom jeziku. Ovih 15 godina nastojali smo pokrenuti sve institucije i zaokružiti ih na način da one budu u službi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu", rekao je Darko Sarić Lukendić.

Hrvatska ministarka obrazovanja posetiće HNV sutra u 15 sati, a potom se u 16 sati obratiti javnosti, u 18 sati biće služena sveta misa u Franjevačkoj crkvi, a središnja proslava biće u Gradskoj kući od 19 sati.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hrvati u Subotici obeležavaju praznik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2017, 12:48

Hrvatska manjina u Subotici obeležava praznik te zajednice i 15. godišnjicu nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji, kojem će prisustvovati ministri obrazovanja Srbije i Hrvatske, Mladen Šarčević i Blaženka Divjak...Organizator svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući, Hrvatsko nacionalno veće (HNV),...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.