Zakon za izlazak iz sive zone javnih nabavki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon za izlazak iz "sive zone" javnih nabavki

BEOGRAD -

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se zakon o javnim nabavkama, kojim će biti efikasnije sprečavana korupcija u državnoj upravi i koji će omogućiti povoljniji poslovni ambijent stranim investitorima, naći pred poslanicima najkasnije za dve nedelje.

Vučić je u Skupštini Srbije, na predstavljanju studije "Korupcijska mapa javnih nabavki", istakao da će usvajanjem tog zakona biti, takođe, ispunjeno jedno od važnih predizbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obećanja Srpske napredne stranke.

"Zakon o javnim nabavkama je jedan od fundamentalnih zakona kojima ne doprinosimo samo borbi protiv korupcije, već ćemo time obezbediti neuporedivo bolji poslovni ambijent u kojem će investitori moći lakše i brže da ulažu u našu zemlju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, uređivanje sistema javnih nabavki nije samo pitanje političke volje, već je pitanje stvaranja institucija, sistema i zakona, a sve to može biti učinjeno primenom iskustava zemalja koje su efikasno rešile taj problem.

Taj zakon, kako je rekao, sadrži odredbe kojima se suzbijaju žarišta korupcije, i, između ostalog, predviđa mehanizme zaštite uzbunjivača i uvođenje građanskog nadzornika za vredne nabavke.

Vučić je podsetio da se iznos javnih nabavki povećavao iz godine u godinu i da je primećeno više modela ponašanja koji ostavljaju prostor za koruptivne radnje, kao što su usitnjavanje velikih nabavki, naknadno ubacivanje aneksa u ugovore, podešavanje tehničke dokumentacije kako bi odgovarala konkretnom ponuđaču...

"Za nas je veoma važno da iz sive zone koju imamo danas u javnim nabavkama izađemo što brže, jer ćemo time uštedeti novac za našu državu, omogućiti bolje i transparentnije funkcionisanje javne uprave i privrede i stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora", rekao je Vučić,

Vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji Paula Tide istakla je, otvarajući konferenciju, da je sprečavanje korupcije način da vlada građanima dokaže da je sposobna da upravlja javnim resursima.

Kako je navela, Srbija gubi oko 400 miliona evra godišnje zbog nepravilnosti u javnim nabavkama.

"Situacija je gora nego što smo mislili, sistem javnih nabavki je takav da je sve manje učesnika na tenderima, umesto toga imamo udvostručenje onih koji se pojavljuju u hitnim procedurama", rekla je Tide.

Ona je podsetila da je od 2002. OEBS sarađivao sa Vladom Srbije kako bi izgradio kapacitete za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama, i da je studija koja se danas predstavlja jedan od elemenata te pomoći.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: O nabavkama najkasnije za dve nedelje

Izvor: Danas, 07.Nov.2012

Najkasnije za dve nedelje pred poslanicima će se naći Zakon o javnim nabavkama, kojim će biti efikasnije sprečavana korupcija u državnoj upravi i koji će omogućiti povoljniji poslovni ambijent stranim investitorima, najavio je juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade. On je u Skupštini...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.