U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2024, 16:47

U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

Srpska napredna stranka u Topličkom okrugu na izborima 17. decembra ostvarila je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i ostalim opštinama u Toplici - Kuršumliji Blacu i Žitorađi pa ta stranka može sama, bez koalicionih partnera da formira vlast. O brojnim neregularnostima tokom izbora i o >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << desetinama prijava građana policiji odlučivaće u narednom periodu tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji, ali ono što se za sada zna je da još nema ni jedne krivične prijave.

Hoće li naprednjaci napraviti koaliciju sa još nekom strankom koja je prešla cenzus, pre svega SPS-om, za sada niko ne želi da govori i to će verovatno zavisiti od dogovora na republičkom nivou.

Naprednajci u Prokuplju su, od 55 odbornika lokalnog parlamenta osvojili 35, u Kuršumliji od 25 odbornika imaju 16, u Blacu od 25 imaju 15 odbornika i u Žitorađi su od ukupno 27 osvojili 22 mandata.Najveći broj nepravilnosti prijavljene u Blacu; Foto: Lj. M.

Najslabiji rezultat SNS-a ostvaren je u Blacu, gde imaju samo 3 odbornika više od potrebne većine, a u toj opštini, gde je tokom izbornog dana prijavljeno na desetine nepravilnosti i sumnje na kupovinu glasova i gde su u kampanji i socijalisti, dotadašnji koalicioni partneri prozivali Vučića i SNS, odborničke mandate su osvojili još i SPS 4, kao i MIloš Jovanović - Nada i Blace protiv nasilja po 3.

Kako su u toj opštini u prethodnom periodu bili česti nesporazumi i previranja unutar samog SNS-a, nije isključeno da i u narednom periodu dođe i do preraspodele skupštinske većine, kada odbornici postanu vlasnici svojih mandata.

U Kuršumliji su od ukupnog broja mandata naprednjaci osvojili 16 od 25 mogućih, a u skupštinskim klupama pridružiće im se socijalisti, Zavetnici, Ujedinjena opozicija Kuršumlije i Kuršumlija protiv nasilja sa po 2, kao i jedan odbornik Grupe građana “Spasimo Kuršumliju vreme je”.U Prokuplju nije bilo prijava policiji tokom izbornog dana; Foto: Lj. M.

Procentualo, naprednjaci su “najbezbedniji” u Prokuplju i Žitorađi, gde su naprednjaci u centru Topličkog okruga od 55 odbornika osvojili 35, 10 odbornika imaće Srbija protiv nasilja, 5 SPS, Zavetnici imaju 3 predstavnika i 2 Miloš Jovanović i Nada.

U Žitorađi će od 27 odbornika naprednjaci imati 22, dok će ostalih pet skupštinskih mesta popuniti socijalisti i Žitorađa protiv nasilja sa po 2 i jednog predstavnika će imati Narodni pokret Srbije.

Osim u Prokuplju. gde je konstitutivna sednica najavljena za 22. januar, u ostalim topličkim opštinama za sada nije poznato kada će skupštine biti konstituisane, ali nije isključeno da to bude u narednih desetak dana.

Izbore u Toplici 17. decembra obeležile su na desetine prijavljenih nepravilnosti tokom izbornog dana i pre toga, najveći broj pritužbi stigao je iz Blaca, Žitorađe i Kuršumlije, dok u Prokuplju policiji nije prijavljena ni jedna nepravilnost.Tužilaštva istražuju prijavljene izborne nepravilnosti; Foto: Lj. M.

Deljenje novca ispred biračkih mesta i kupovina glasova, prijava fiktivnih adresa ljudi koji glasaju, glasanje za ljude koji žive u inostranstvu, deljenje paketa sa hranom i korišćenje službenog vozila lokalne samouprave za stranačke potrebe samo su neke od pritužbi građana policiji pre i na dan izbora, ali za sada nije podneta ni jedna krivična prijava, a tužilaštvo još čeka dodatne izveštaje policije.

U svim prijavljenim slučajevima nadležna tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji su naložila policiji da prikupi službene beleške o obaveštenju primljenom od građana i nastave operativni rad, nakon čega će im dostaviti izveštaj radi utvrđivanja svih okolnosti i doneti konačne odluke o nastavku ili obustavi postupka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.