Svi za EU, neslaganja o NATO i KiM

Izvor: B92, 13.Apr.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za EU, neslaganja o NATO i KiM

Beograd -- Predstavnici vlasti i opozicije slažu se da je EU spoljnopolitički prioritet Srbije. Ipak, SNS i LDP kritikuju politiku koju sprovodi šef diplomatije Jeremić.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je uveren da Srbija vodi dobru, nezavisnu i izbalansiranu spoljnu politiku.

Ta politika, kaže Jeremić, je dovela do toga da su odnosi u regionu najbolji u poslednjih 20 godina. Na okruglom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stolu posvećenom spoljnoj politici, koji je organizovao Tanjug, Jeremića su žestoko kritikovali SNS i LDP.

Srpska diplomatija je u znaku broja četiri. Četri stuba - Birsel, Moskva, Peking, Vašington i isto toliko prioriteta - evropske integracije, Kosovo , regionalna saradnja i ekonomska diplomatija.

Da je dobar redosled stubova, da li i u čemu greši srpska dipolomatija, kao i kakvi su nama ambasadori, bila je tema diskusije ministra spoljnih poslova Vuka Jeremić i opozcije.

Jeremić je u uspehe spoljne politike Srbije ubrojio je zaustavljanje talasa priznanja nezavisnosti Kosova, blokiranje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i početak pregovora Beograda i Prištine.

Jeremić je ponovio da su prioriteti spoljne politike Srbije članstvo u EU, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija.

On je među uspehe srpske diplomatije uvrstio i napredak u evropskim integracijama, dok su prema Jeremićevoj oceni, odnosi sa susedima "najbolji od početka rata 1991. godine".

Nikolić: Jesmo za EU, ali bi NATO naljutio Rusiju

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izneo je stav da zaustavljanje talasa priznanja nezavisnosti Kosova nije uspeh Srbije, već da je to "neko zaustavio".

Predsednik SNS-a istakao je da se ta stranka zalaže za članstvo Srbije u EU, dodavši, međutim, da je Rusija "predugo bila zapostavljena" u spoljnoj politici.

Nikolić je ocenio i da je posle 5. oktobra 2000. godine došlo do "sunovrata srpske diplomatije" i da su tada za ambasadore otišli razni "iščašeni tipovi".

On je istakao da diplomatija nije jasno rekla hoće li Srbija ući u NATO, jer po Nikolićevim rečima, u Ustavu piše da je Srbija neutralna, dok se istovremeno usvajaju standardi tog saveza.

"Ulazak u NATO bi direktno naljutio Rusiju, a Putin je rekao da bi time rizikovali da prema nama okrenu svoj raketni sistem", kazao je Nikolić i dodao da ne postoje evroatlantske nego evropske integracije.

Ministar Jeremić je, u odgovoru na primedbe Nikolića uzvratio opaskom da je lider naprednjaka dosta menjao mišljenja, te da je spoljna politika naprednjaka "nepoznanica".

"Po pitanju Kosova, od vas bismo mogli da očekujemo i da zaratite za Kosovo i da priznate nezavisnost Kosova", rekao je ministar i dodao: "Loše ste obavešteni o spoljnoj politici, obično dođete bolje spremljeni."

LDP: Politika Jeremića pogrešna u osnovi

Žestoku polemiku Jeremić je vodio i sa LDP-om. Poslanik liberala Zoran Ostojić kaže da je politika Vuka Jeremića u samoj osnovi pogrešna. On je ocenio da spoljna politika nije "ni racionalna, ni nezavisna, ni izbalansirana".

Zoran Ostojić na okruglom stolu o spoljnoj politici (Beta)

Ostojić je to ilustrovao primerima glasanja u međunarodnim institucijama u kojima Srbija nije pratila stav EU i nedavnu posetu premijera Rusije Vladimira Putina, sa prema njegovim rečima, propustima u srpskoj delegaciji.

Ostojić je kritikovao uravnoteženost spoljne politike Srbije, jer to, po njegovim rečima znači "jednakost prioriteta" i predstavlja grešku.

"Spoljna politika treba da bude u funkciji evroatlantskih integracija Srbije", istakao je Ostojić.

Šef diplomatije Jeremić je za LDP ocenio da se zalaže za ulazak u NATO i za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Jeremić je odbacio i kritike da će ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih - planirana za septembar u Beogradu - pokvariti međunarodnu poziciju Srbije.

"Ni Pariz, ni London nisu gadljivi prema Pokretu nesvrstanih, i oni koji to kritikuju pokušavaju da budu veći katolici od pape", rekao je Jeremić replicirajući na Ostojićevu ocenu da veliki deo zemalja članica nesvrstanih ne deli evropske vrednosti.

Govoreći o eventualnoj poseti pape Srbiji, učesnici su istakli da bi o tome trebalo da se izjasne i Srpska pravoslavna crkva i država Srbija.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.