SNS ne vidi Srbiju u EU bez Kosova

Izvor: RTS, 23.Mar.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS ne vidi Srbiju u EU bez Kosova

Reagujući na izjavu lidera DSS Vojislava Koštunice da je saradnja sa naprednjacima moguća samo ukoliko SNS smatra da se "jedino sa celovitom Srbijom može u EU", predsednik SNS Tomislav Nikolić je rekao da naprednjaci ne vide Srbiju u EU bez Kosova.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da SNS ne zamišlja put u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije u sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i da "nema razloga da se od jedne teme prave priče da li bi naprednjaci i narodnjaci mogli da sarađuju".

Reagujući na izjavu lidera DSS Vojislava Koštunice da je saradnja sa naprednjacima moguća samo ukoliko SNS smatra da se "jedino sa celovitom Srbijom može u EU", Nikolić je podsetio da su i on i Koštunica radili na pisanju Ustava i "odredili Srbiju zajedno sa Kosovom i Metohijom".

Lider SNS je kazao da postoje uslovi za ulazak u EU i da je dogovoreno da se oni ispunjavaju bez potrebe da se Srbija i Evropa izjašnjavaju o konačnom stavu.

"Uopšte ne mislim da treba da prekinemo priču o evropskoj saradnji i integracijama i smatram da treba da ispunimo mnogo uslova - sve javne uslove za koje svi građani Srbije znaju. Ne vidim koji je taj koji ne možemo sada da ispunimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da ne zna ni za kakve tajne uslove, pritiske i ucene i da bi, ako ih ima, to neko morao da kaže.

"Može i Koštunica da nam kaže da li su ga pritiskali kada je bio predsednik vlade. Više nema nijedne političke stranke u Srbiji koja ne kaže hoćemo u EU samo da Kosovo i Metohija bude u sastavu Srbije", rekao je Nikolić i ponovio da nema razloga da se od jedne teme "prave priče da li je saradnja naprednjaka i narodnjaka moguća".

Prema njegovim rečima, najava Koštunice da će se sastati je jedan od znakova koje je očekivao.

Lider SNS je rekao da je, ako se želi ozbiljan razgovor o načelima, o izgledu budućeg sporazuma, programa i ciljeva u jednoj, a ne tri ili četiri vlade u okviru jedne, spreman za razgovor sa Koštunicom.

Koštunica je za "Večernje novosti" rekao, povodom Nikolićeve ponude da SNS, DSS i NS počnu da pišu zajednički program za "buduću Vladu Srbije", da prva tačka zajedničkog programa treba da bude da samo celovita Srbija sa svojom južnom pokrajinom može da uđe u EU.

"Ako je SNS sa ovim saglasan, možemo da nastavimo da pišemo i ostala zajednička načela", naveo je Koštunica naglasivši da će sa Nikolićem razgovarati o tom pitanju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.