Pobedu SDS poništile SPS i SNS

Izvor: juGmedia, 05.Maj.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobedu SDS poništile SPS i SNS

“Stavili su crni flor jer je ovde umrla demokratija. Osećamo se kao da živimo u Severnoj Koreji”

BELA PALANKA – Opštinska izborna komisija u Beloj Palanci, gd eje 24. aprila najviše glasova osvolijal SDS, donela je rešenje da se ponište lokalni izbori na svih 37 biračkih mesta, raspuste birački odbori i 8. maja ponovo održe izbori.

Takva odluka odneta je po brojnim prigovora pojedinih opozicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << stranaka.Prema nezvaničnim rezultatima, SDS je osvojila 14 od 29 mandata, SNS-7, SPS-5, JS- 2 i Grupa gradjana jedan mandat.

“Upravni sud odbacio je žalbe SDS-a čime je rešenje OIK-a postalo pravosnažno. Izbori se ponavljaju na svih 37 biračkim mesta”, rekao je za Jugmedia predsednik OIK-a Zoran Djurić.

OIK-u je posle zatvaranja biračkih mesta u roku od 24 časa upućeno sedamdesetak prigovora opozicionih stranaka.

“Izbori su odvijali u potpuno neregularnim uslovima, uz ogromne pritiske na birače, niz nepravilnosti na biračkim mestima, ucene i potkupljivanje biraća, Usledile su žalbe Upravnom sudu. Naše žalbe su prihvaćene a odbijene žalbe SDS-a i time rešenje OIK-a postalo pravosnažno”, kaže predsednik OO SPS Rade Mitrović.

Rade Mitrović, čelnik SPS

Predsednik OO SNS-a Aleksandar Simić kaže da je javno glasanje na biračkim mestima bilo masovna pojava.

Nepravilnosti za lokalne, ali ne i republičke izbore?

“Imamo saznanja i opravdane sumnje da svi oni koji su javno glasali dobili odredjene novčane nadoknade. Na biračkim mestima su otvaranje kutije i vadjeni glasački listiži bez zapisnika.Za sve ovo postoje dokazi i izjave gradjana. Tražili smo da se lokalni izbori ponište jer je bilo manipulacija SDS-a”, kaže Simić.

S druge strane, predsednik OO SDS i aktulni predsednik opštine Goran Miljković kaže da su na izborima 24. aprila zabeležili ubedljivu pobedu.

Aleksandar Simić, predsednik OO SNS

“Osvojili smo 3.437 glasova ili 42 posto podrške gradjana i dobili 14 mandata.Naš koalicioni partner JS je osvojio 2 mandata i imamo većinu.Poražene su SNS i SPS.Da bi zaštitili naši izborni rezultat podneli smo 25 žalbi Upravnom sudu ali ih je odbacio uz obrazloženje da je žalbe podnelo neovlašćeno lice. Ja sam ovlašćeno lice a ovlašćenje sam dobio iz centrale SDS-a.Izbori su regularni jer ni sa jednom biračkog mestu u zapisniku nema primedbi. Zbog većine u OIK-u bilo je puko preglasavanje sa ciljem da se napravi zbrka”,  kaže Miljković.

Predsednik OO JS-a Aleksandar Pejčić kaže da je zbog ovakve odluke Bela Palanka postala crna.

“Stavili su crni flor jer je ovde umrla demokratija.Osećamo se kao da živimo u severnoj Koreji. Oni koji su izgubili lokalne izbore pitaju se kako smo dobili podršku preko 50 posto gradjana a mi odgovaramo da iza nas stoje rezultati i sve ono što smo u proteklom periodu uradili za gradjane u našoj opštini”, kaže Pejčić, dodajući da ako se ponove lokalni izbori da će opet pobediti.

SDS piše OEBS-u i zaštitniku gradjana

“Pitam kako su parlamentarni izbori u redu kada su i ove izbore kontrolisali isti birački odbori. Poniženo je oko 3.500 birača koji su glasali za nas.Ovakvo grubo kršenje izborne volje gradjana nije zabeleženo od devedesetih godina. Obratićemo se OEBS-u ,posmatračima izbora, zaštitniku prava gradjana, kaže Miljković.

(Kraj) paz
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Ponovljeni izbori u Beloj Palanci u nedelju

Izvor: N1 televizija, 05.Maj.2016

Opštinska izborna komisija odlučila je da će ponovljeni izbori za odbornike Skupštine opštine Bela Palanka biti održani u nedelju, 8. maja, a opozicione Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) tu odluku danas su ocenile kao nelegalnu...Prema nezvaničnim rezultatima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.