Izvor: B92, 25.Okt.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri u strankama nemaju rivale

Beograd -- Lideri parlamentarnih stranaka nemaju protivkandidate u partijama. Na stranačkim izborima na čelu stranaka ostaće Boris Tadić, Ivica Dačić i Vuk Drašković.

Mlađan Dinkić i Vojislav Koštunica već su produžili svoj mandat na čelu G 17 plus i DSS, a Tomislavu Nikoliću niko nije "izašao na crtu" na prvoj skupštini SNS.

Tradicionalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni Čedomir Jovanović (LDP), Velimir Ilić (NS) Nenad Čanak (LSV), Jovan Krkobabić (PUPS) i Dragan Marković Palma (JS) nemaju konkurente.

Tako su se svi unutarstranački izbori pretvorili u bezrezervnu podršku partijskih vojnika.

"Stranke koje ne gaje demokratiju unutar svojih redova unose sumnju da mogu da izgrade zreo demokratski sistem u državi", rekao je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

"Sve političke partije kod nas su strogo liderske i vode se po autoritarnom obrascu. Elita se nametnula kao apsolutno nepromenljiva".

Mogu li "ušuškani" predsednici partija da grade zrelu demokratiju u društvu ako su zaveli "diktaturu" unutar svojih političkih porodica?

Demokrate se uveliko spremaju za izbore, ali za razliku od godina kada su se kandidati takmičili i za liderstvo (Čavoški - Mićunović, Mićunović - Đinđić, Đinđić - Vuksanović, Tadić - Živković) sada je "tihi rat" samo za potpredsedničke funkcije.

"Ukoliko znamo da Srbija nema boljeg predsednika, a da je Tadić formalno i neformalno lider i u regionu, onda je nerealno očekivati da unutar same DS postoji neko ko ne deli to mišljenje i ko bi mislio da je bolji od njega", kaže Jelena Trivan, portparol DS.

Za razliku od prethodnog kongresa, kad se borio sa Miloradom Vučelićem, Petrom Škundrićem i Zoranom Anđelkovićem, Dačić na narednim izborima nema konkurenciju.

"SPS je po unutrašnjem ustrojstvu najdemokratičnija od svih stranaka. Ivica Dačić jeste sada neprikosnoveni lider, ali se za tu poziciju izborio najpre pobedivši na partijskim izborima, a zatim vodivši stranku na najbolji način", kaže Branko Ružić, predsednik IO SPS.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Boris Tadić,   Mlađan Dinkić,   Tomislav Nikolić,   Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lideri u strankama nemaju rivale

Izvor: Šumadija Press, 25.Okt.2010

Lideri parlamentarnih stranaka nemaju protivkandidate u partijama. Na stranačkim izborima na čelu stranaka ostaće Boris Tadić, Ivica Dačić i Vuk Drašković.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.