Kostreš: Velika koalicija kao odgovor SNS-u

Izvor: RTS, 02.Feb.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Velika koalicija kao odgovor SNS-u

Glavni odbor LSV-a ovlastio predsednika stranke da sa ostalim liderima građanske opcije pokuša da napravi jednu veliku koaliciju koja bi bila odgovor Srpskoj naprednoj stranci, kaže Bojan Kostreš za RTS.

Do parlamentarnih i beogradskih izbora ostalo je nešto više od 40 dana. I dok su pojedine stranke i koalicije već predale liste, druge još vagaju da li će na izbore samostalno. 

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je Glavni odbor LS-a ovlastio predsednika stranke da u narednih nekoliko dana sa ostalim liderima građanske opcije pokuša da napravi jednu veliku koaliciju koja bi bila odgovor Srpskoj naprednoj stranci koja danas ima veliku podršku građana Srbije.

"Mislimo da je važno da sednemo da razgovaramo, mislimo da je više nego neophodno da probamo da okupimo snage koje dele isti sistem vrednosti kao i LSV", rekao je Kostreš gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Posle 24 godine naše borbe i zalaganja za ovakvu Srbiju, mislim da imamo pravo da pozovemo sve ljude da razgovaramo", kaže Kostreš.

U toj saradnji ima mesta za sve, kaže Kostreš i navodi da LSV I LDP sarađuju veoma dugo i da su pre raspisivanja ovih izbora počeli da razgovaraju o mogućim oblicima i modalitetima saradnje.

Na pitanje da li je bliža saradnja sa Borisom Tadićem, koji je napustio DS ili sa predsednikom DS-a Draganom Đilasom, Kostreš je odgovorio da je najbliža sa onima koji su spremni da prihvate program LSV, ali nije hteo da se izjašnjava o imenima.

"Treba sačekati da vidimo da li će Boris Tadić formirati svoju stranku i da li će izaći na izbore. Mi imamo veoma visoko mišljenje o njemu i cenimo ga, ali treba pustiti da ljudi sami vuku poteze", rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, tek onda će se videti ko je spreman da razgovara i da se proba da se napravi jedna zajednička opcija koja će dati nadu onim ljudima koji veruju u građansku Srbiju i koji će zajedno sa LSV moći da budu oponenti i onaj teg koji će se suprotstaviti SNS-u.

"Najbliža saradnja je sa onima koji žele da prihvate naš program, ne bih licitirao jer u ovom trenutku bilo bi teško predvideti. Naša ideja da je sve građanske snage okupimo za jedan sto", istakao je Kostreš.

Na pitanje da li je vreme i za pokrajinske izbore, Kostreš odgovara da je za njih vreme onda kada je predsednik skupštine raspiše.

"Mislim da ne treba licitirati o pokrajinskim izborima, vanredni su prioritet", kaže Kostreš.

Na pitanje da li će kampanja usporiti donošenje novog Statuta Vojvodine, Kostreš je odgovorio "da je Statut neostvariv zbog toga što je ustavni okvir jako loš".

"Još 2006. godine kada se donosio važeći Ustav Republike Srbije, mi smo jasno i glasno govorili da je ustav neodrživ a da je sedam odsto najobičnija prevara i izmišljotina. I dokle god se ne bude promenio Ustav Republike Srbije, bilo kakav Statut da donesemo on neće moći da na pravi način atribuiše interese Vojvodine", rekao je Kostreš.

Zbog toga je, navodi Kostreš, LSV pokrenula inicijativu za donošenje skupštinske deklaracije u Skupštini Vojvodine u kojoj se pozivaju svi da se izjasne za promenu Ustava Srbije.

"Mislim da ćemo dobiti podršku naških koalicionih partnera, ali i opozicije", rekao je Kostreš.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.