Ko je sve spreman za izbore

Izvor: B92, 26.Mar.2013, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je sve spreman za izbore

Beograd -- Dve najveće parlamentarne stranke SNS i DS kažu da su spremne za izbore. SPS smatra da nema razloga za vanredne izbore, a u URS-u da je to nepotrebni luksuz.

Priča o vanrednim parlamentarnim izborima već neko vreme je prisutna u javnosti. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je i ranije govorio da o tome treba razgovarati tek nakon odluke Brisela o datumu, a sinoć je gostujući na B92 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da bi, "ukoliko politika Vlade Srbije ne uspe što se tiče Kosova i borbe za datum, možda bilo dobro da bude izbora".

Povodom te izjave, poslanik SNS-a Vladimir Cvijan je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "SNS kao najjača stranka uvek spremna za izbore".

Šef poslaničke grupe SPS-a u parlamentu Branko Ružić kaže da postoje "određeni elementi" koji će uticati na eventualnu odluku o izborima, a da je jedan od njih odluka o datumu.

"Da bi došlo do izbora, moraju da postoje Ustavom i zakonom propisani uslovi i da činjenično stanje bude takvo da ne postoji parlamentarna većina koja podržava vladu. Nijedan od tih elemenata za sada nije prisutan", rekao je Ružić i dodao: "Videćemo u budućem periodu šta će od svega toga biti".

Šef poslanika URS Vladimir Ilić smatra da Srbiji u ovom trenutku izbori nisu neophodni i potrebni i da bi oni u ovim okolnostima predstavljali nepotreban luksuz.

"Siguran sam da Srbiji u ovom trenutku izbori nisu neophodni i da će proizvesti niz štetnih posledica, ne mislim tu samo na ogromne troškove. Moramo imati u vidu stanje ekonomije, budžeta, javnih finansija i ako se osvrnemo na to, shvatićemo da su izbori nepotreban luksuz", rekao je Ilić novinarima u parlamentu.

Opozicija, logično, očekuje vanredne izbore. Funkcioneri DS-a kažu da su spremni za izbore.

Božidar Đelić veruje da će vanrednih izbora biti jer ova vlada ne funkcioniše, a šef poslanika demokrata u Skupštini Srbije Borko Stefanović da za njihovo raspisivanje ima mnogo razloga, a pre svih - neslaganje u vladajućoj koaliciji i u okviru SNS-a, kao i nestručnost i nekompetentnost kadrova.

Ni LDP nema ništa protiv izbora i ističe da oni moraju biti što pre raspisani i održani, nezavisno od rezultata pregovora sa Prištinom.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kaže da su se uslovi za raspisivanje izbora stekli još onda kada je premijer Ivica Dačić rekao da se 10 godina lagalo o Kosovu.

"Tada je postalo jasno da je ova vlast napravljena isključivo na želji zauzimanja i podele plena i sve što se u međuvremenu radi je posledica te činjenice", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.