Đurić: Pobeda naše liste biće i za srpski narod na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 22:25

Đurić: Pobeda naše liste biće i za srpski narod na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić i kandidat za poslanika na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" izjavio je danas da će u naredne četiri godine, ako Srbija nastavi da jača predvođena tom listom i ako bude složna i homogena, srpski narod na KiM biti i sigurniji i u boljem položaju nego danas.

Đurić je, gostujući na Radiju Beograd, istakao da je, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od perioda kada Srbija nije znala ili barem nije govorila šta želi, već samo šta ne želi, sadašnja vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, prvi put javno otvorila unutrašnji dijalog o načinima za rešavanje pitanja KiM.

"Srbija je prvi put jasno izašla i pred međunarodnu zajednicu i pred domaću javnost i rekla da se zalaže za kompromisno rešenje, prešla je iz defanzive u ofanzivu, započela aktivnost intenzivnog lobiranja koja je rezultirala talasom povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i došli smo u situaciju da, uz to što smo sačuvali podršku tradicionalnih prijatelja kao što su Kina i Rusija, danas i administracija SAD kaže da je potrebno kompromisno rešenje u odnosima Beograda i Prištine", kazao je Đurić.

On je objasnio da proteklih nekoliko godina delovanje Beograda, kada je reč o KiM, bilo postavljeno na tri glavna pravca.

Prvi je bio preokretanje toka događaja u odnosima sa međunarodnom zajednicom, što je rezultiralo povlačenjem 17 priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanjem članstva Prištine u važnim međunarodnim organizacijama.

Drugi glavni pravac bio je politički rad na terenu na homogenizaciji i ukrupnjavanju srpskog faktora na KiM, što je rezultiralo nastankom Srpske liste, i time da Albanci ne mogu više da manipulišu srpskim glasovima u prištinskom parlamentu.

Treći pravac delovanja bila je materijalna podrška pomoć srpskom narodu na KiM i tu je, prema Đurićevim rečima, vlast predvođena Aleksandrom Vučićem uradila više nego ikada u prethodnom periodu.

On je objasnio da je Srbija Briselskim sporazumom uspela da kupi vreme za razvoj, i da je Vučić na pregovore u Brisel išao sa ciljem da se sačuva mir i bezbednost za srpske građane na KiM i u ostatku Srbije, kako bi država mogla da se oporavi i nastavi borbu za svoje interese.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije, Đurić je objasnio da je Srbija danas na evropskom putu i da se sadašnja vlast trudi da stvori državu koja će biti dovoljno snažna da ravnopravno sedne za sto za kojim se odlučuje o sudbini Evrope.

Đurić je izrazio uverenje da bi put Srbije ka EU, da je prihvatala ucene i pritiske po pitanju KiM, bio mnogo dinamičniji, međutim vlast u Beogradu je poslednjih godina vodila spoljnu politiku "sa kičmom" i trudila se da u zemlji istovremeno stvori evropski ambijent.

"Mi uvodimo Srbiju u Evropu na pravi način, tako da bude snažna i da ne bude nikom služinče. Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže kako će EU izgledati za pet ili deset godina i mi gradimo našu kuću Srbiju svesni geopolitičkog okruženja. Procene su da bi nam se više isplatilo da ukoliko bi se EU proširivala budemo članovi", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nedimović posetio Prijepolje: "Država će i u narednom periodu pomagati poljoprivrednicima u različitim aspektima"

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020, 10:49

Nosilac liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Branislav Nedimović posetio je Opštinski odbor SNS u Prijepolju...Nedimovića su dočekali koordinator naprednjaka za Zlatiborski, Moravički i Raški okrug Krsto Janjušević i Vladimir Babić, nosilac liste "Aleksandar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.