CNPI: Koalicija DS i SNS bila bi loše prihvaćena

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNPI: Koalicija DS i SNS bila bi loše prihvaćena

Ukoliko bi izbori bili održani danas, najviše glasova osvojile bi Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, ali bi eventualna koalicija demokrata i naprednjaka bila loše prihvaćena kod birača obe partije, pokazalo je istraživanje Centra za naučna i primenjena istraživanja (CNPI) Fakulteta političkih nauka.

Prema istraživanju CNPI, sprovedenom na reprezentativnom uzorku od 1.196 ispitanika u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine, DS bi osvojila 28,7 odsto glasova, a SNS samo procenat manje - 27,7 odsto. Glasači tih stranaka su, kako je navedeno, potpuno suprotstavljeni, pa bi eventualna koalicija demokrata i naprednjaka bila loše prihvaćena kod birača obe partije.

Za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je 37,7 odsto, dok 28,4 odsto građana smatra da nema potrebe za njima. Istraživanje je pokazalo i da je u Srbiji došlo do "radikalizacije biračkog tela", koje je podeljeno na tri bloka - socijalno-patriotski blok (SPS, JS, PUPS, NS i D S S), liberalni blok (LDP, SPO, G17, LSV i SDPS) i blok DS protiv SNS (sa SRS).

Kada je reč o radu Vlade Srbije, 70 odsto ispitanika njenim učinkom nije zadovoljno, oko 40 odsto građana smatra da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu i da u narednih pet godina neće biti bolje, a opada i podrška evropskim integracijama.

Da Srbija treba da uđe u Evropski uniju mišljenja je 52,9 odsto građana, pre godinu dana taj procenat je bio 62,7 odsto, a u septembru 2006. - 68,6 odsto, što je za 15,7 odsto više nego danas.

Nešto više od 40 odsto građana smatra da EU treba da bude oslonac spoljne politike Srbije, 45 odsto njih da spoljna politika treba da se oslanja na Rusiju, a 21,1 odsto smatra da Srbija treba da se osloni na SAD.

Za četiri godine podrška NATO je prepolovljena i samo 15,1 odsto ispitanika veruje da Srbije treba da postane članica Severnoatlantske alijanse, dok je pre četiri godine to mišljenje delilo 30 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.