Božović SNS-u: Dosta je priče da DS kriva za sve

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović SNS-u: Dosta je priče da DS kriva za sve

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je umesto da razgovara o rešavanju problema građana odlučio da se brani neistinama, izjavio je Balša Božović.

Božović je u pisanoj izjavi naveo da zakon koji je Beograđanima stvorio probleme sa visokim porezom nije donet 2012. godine, već da su problemi sa kojima se danas suočavaju Beograđani posledica poreske reforme iz 2013. godine koju je sprovela SNS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedno sa svojim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, i to "na štetu građana".

"Vreme je da prestanete da se krijete iza priče kako je DS kriva za sve. Na vlasti ste četvrtu godinu i svaki zakon ste mogli 100 puta da promenite do sada", poručio je Božović gradonačelniku Beograda.

On je rekao da je SNS 2013. izbacila plaćanje poreza na zemljište pod zakupom, a da član 17 leks specijalisa o Beogradu na vodi predviđa da vlada može da da zemljište u dugoročni zakup u cilju privođenja zemljišta urbanističkoj nameni.

To, kako navodi Božović, znači da investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na primer, neće plaćati porez na zemljište kada je u pitanju Beograd na vodi.

"Povećali ste građanima porez koji ne mogu da plate, pa čak i kada bi prestali da troše na hranu i osnovne životne potrebe, a oslobodili ste vaše investitore. To nije pravedno", kaže Božović.

DS je, naveo je Božović, nekoliko puta rekla da od međusobnog prepucavanja DS i SNS građani nemaju ništa i zbog toga je danas ponudila rešenje probleme sa kojim se suočavaju građani koji ne mogu da plate preveliki porez na imovinu.

"Molim Vas da usvojite naš predlog. On je u interesu građana kako ne bi bankrotirali, a kako bismo vam pokazali da ovo nije pitanje na kom želimo da steknemo političke poene, lično ćemo vam aplaudirati ako usvojite naš predlog", poručio je Božović gradonačelniku Beograda.

Božović je ranije u toku u Skupštini grada Beograda predao predlog da se van snage stavi gradska odluka o formiranju i utvđivanju gradskih zona koje utiču na visinu poreza na imovinu, kao i da se izmeni odluka koja se odnosi na visinu stope poreza za ovu godinu koju je usvojio Grad Beograd.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, reagujući na taj predlog, rekao da je DS trebalo ranije da vodi računa o građanima, poručujući da sadašnja gradska vlast pokušava da sanira posledice koje su ostale nakon njihovog neodgovornog rukovođenja gradom, navodeći da je upravo ta stranka 2012. donela Zakon o porezu na imovinu i da Grad Beograd kao lokalna samouprava samo primenjuje odredbe tog zakona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.