Večnost zove Đokovića

Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večnost zove Đokovića

Ogroman ulog najvećeg srpskog asa u današnjem finalu Rolan Garosa protiv šampiona Rafaela Nadala. – Pobeda donosi prvi Kup musketara u karijeri, mesto među besmrtnicima koji su osvajali sva četiri gren slema, prvo mesto na svetu i prvi poraz Nadala u pariskom finalu

Od izveštača „Žurnala”

Pariz – Malo je u životu, čak i najboljih sportista sveta, mečeva koji toliko mnogo znače kao što će današnji Novaku Đokoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
U nekoliko časova finala na stadionu «Filip Šatrije» biće smeštena cela večnost. Jer, Novak igra za jedinu veliku titulu koja mu nedostaje, za mesto među besmrtnih osam – samo sedmorica tenisera su do sada osvojili sva četiri gren slema – i za broj 1 na svetskoj listi.

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati mečevi sa toliko bitnih uloga. A da sve dobije još jednu dimenziju – protivnik je Rafael Nadal, apsolutni vladar ovog stadiona. Izgubio je samo jedan meč ovde u životu.

- Ovo je finale turnira koji nikada nisam osvojio. Naravno, da ću dati sve od sebe da podignem trofej. S druge strane je najveći šampion ovih terena, ali ja moram da verujem u sebe – razložno objašnjava Đoković šta ga čeka.

U sličnoj situaciji je bio i pre dve godine – jedina razlika je što tada broj 1 nije zavisio od ishoda finala. Iako je izgubio, Đoković kaže da taj dvoboj ima itekakav značaj.

- Neće mi biti tako teško kao pre dve sezone, jer je to bilo moje prvo finale ovde. Svake godine stičem nova iskustva, kako da se psihološki nosim u određenim situacijama. Zato osećam jaku motivaciju kombinovanu sa pozitivnim emocijama. Naravno da pritisak postoji, kao i uvek kada se igra za nešto važno.

I vreme će danas biti protiv Đokovića. Temperatura u Parizu raste, lopte dobijaju na brzini i visini odskoka, što Nadal najviše voli.

- Moraću da se bolje naviknem na uslove igranja na suncu. Posle desetak dana kišnog vremena, sada se sve promenilo – ističe Novak koji je u polufinalu protiv Gulbisa imao na momente probleme da se izbori sa ovakvim problemom.

Kada je u 2011. stalno pobeđivao Nadala, nije igrao sa njim ovde. Sada ga opet pobeđuje i prvi put u karijeri će igrati finale Garosa u pobedničkom zaletu, pogotovo jer ga je u poslednjem duelu, pre tri nedelje na šljaci Italijanskog opena, nadigrao.

- Jesam igrao dobro poslednje mečeve protiv njega, a pobeda u Rimu mi sigurno mnogo znači, ali nema dileme da je on ovde favorit. On je strašan takmičar, svaki poen igra kao da je meč lopta, ali ja sam spreman na to. Znam koliko će ovaj meč biti fizički naporan. Izgubio sam pet puta protiv njega ovde, nadam se da će mi šesti meč doneti više sreće.

Pobednik Rolan Garosa u obe konkurencije singla dobija istu sumu – po 1.650.000 evra. Poraženom pripada 825.000.

Borg predaje pehar

Bjern Borg, šestostruki šampion Rolan Garosa, predaće danas pehar pobedniku. S obzirom da je Šveđanin osvojio prvi Kup musketara pre tačno 40 godina, možda će to doneti sreću Đokoviću.

Superioran protiv brojeva 1

Novak je poslednjih godina superioran u mečevima sa brojevima 1. Od devet poslednjih duela od 2011, dobio je osam, a izgubio samo jedan – protiv Federera u Sinsinatiju 2012.

Fatalni Švajcarci

Đoković od septembra nije izgubio meč protiv tenisera koji nije iz Švajcarske. U finalu Ju-Es opena je bio poražen od Nadala, a u ovoj godini samo od Vavrinke u Melburnu i Federera u Duabiju i Monte Karlu.

Đoković glavni megdandžija

Današnji dvoboj Đokovića i Nadala je 42. po redu. Njih dvojica su ionako rekorderi po broju međusobnih mečeva, a iz tabele se vidi da je Novak glavni megdandžija u istoriji ATP Tura jer ima najviše mečeva sa najvećim rivalima.

42 – Đoković i Nadal

35 – Konors i Mekinro

35 – Konors i Lendl

34 – Agasi i Sampras

34 – Lendl i Mekinro

34 – Đoković i Federer

--------------------------------------------------------------------------

Meč u kome sam se najviše uplašio

Pariz – Jedino finale Garosa između Nadala i Đokovića odigrano je pre dve godine. Zbog kiše je trajalo dva dana, a Nadal je uspeo da pobedi u četiri seta. Dan ranije, dobio je prva dva seta, a onda je kiša pojačala, Novak je smanjio rezultat i Rafa se uspaničio. Insistirao je da se meč prekine.

Prvi duel u finalu pripao Špancu: Đoković i Nadal u Parizu 2012.

- Tada sam se najviše uplašio u karijeri. Ne zbog Đokovićeve igre, niti zbog kiše, nego zbog činjenice da sam pre toga zaredom izgubio tri gren slem finala protiv njega.

Nadal je loše počeo sezonu na šljaci, najgore u poslednjih deset godina, u Monte Karlu i Barseloni je eliminisan u četvrtfinalima, ali sada je uhvatio zalet.

- To je normalno, kako vreme ide, što više pobeđujete, to je i igra bolja. Tačno je da sam na prvim turnirima gubio, ali da sam igrao kao sada, to se ne bi desilo.

Kaže da je iz turnira u turnir popravljao igru.

- U prvih nekoliko nedelja nisam uspevao da zabijam vinere iz forhenda. Više sam grešio nego inače. Moja pozicija na terenu nije bila kako treba. Bio sam nervozniji nego inače, jer mi je bilo čudno da ne mogu da na šljaci nađem najbolje mesto. Nisam se dobro ni branio i sve mi je to bilo neobično. Međutim, sada je sve došlo na svoje mesto.

Raduje ga najava sunčanog vremena u finalu.

- To mi odgovara, jer moja lopta ima tada više top spina, ide brže kroz vazduh.

Četiri poraza za redom od Đokovića su važan adut njegovog protivnika.

- To je tačno, ali nikada me ovde nije pobedio. Naravno, da bih više voleo da sam ja njega poslednja četiri puta savladao, ali imam i ja adute. S druge strane, već znamo da pobede idu u serijama u velikim rivalstvima. On je mene pobeđivao 2011, posle sam ja njega, pa opet on mene i tako u krug.

Kaže da ga ne brine nedavni poraz u rimskom finalu, poslednjem duelu koji su odigrali.

- Taj meč može da znači dobru poziciju za njega pre finala, ali ja sam maksimalno pripremljen. Znatno mi se popravio bekhend, a forhend je već dobar.

Baš kao i za Đokovića, bitka za broj 1 nije prioritet.

- Mene samo Garos interesuje, prvo mesto na svetu je u drugom planu. To mi uopšte nije cilj u ovom meču

Svestan je Novakovih motiva.

- Ne mogu da pričam o tome šta želi moj protivnik. Igram protiv jednog od najboljih na svetu i samo očekujem težak meč. On već ima puno dobrih rezultata ovde, već je igrao u finalu, tako da je sigurno motivisan. S druge strane, biće pod pritiskom da osvoji po prvi put. Moj motiv je deveta titula.

A u čemu je razlika između Federera i Đokovića?

- Ogromna je. Potpuno su različiti kao igrači. Protiv Rodžera je velika taktička bitka, dok u mečevima protiv Novaka obojica više koristimo naše udarce, mada i tu ima puno taktike.

Vojin Veličković

objavljeno: 08.06.2014.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

FINALE ROLAN GAROSA: Đoković za prvu titulu, prvo mesto i prvi poraz Nadala (15 č)

Izvor: Sportski Žurnal, 08.Jun.2014, 01:22

Malo je u životu, čak i najboljih sportista sveta, mečeva koji toliko mnogo znače kao što će današnji Novaku Đokoviću.. (FOTO: AP). U nekoliko časova finala na stadionu „Filip Šatrije“ biće smeštena cela večnost. Jer, Nole igra za jedinu veliku titulu koja mu nedostaje, za mesto među...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.