Izvor: RTS, 05.Feb.2022, 13:36

UN: Islamska država nije poražena, u "ratnom kovčegu" 50 miliona dolara

Samo dva dana nakon što je vođa ISIS-a poginuo tokom američke racije na severu Sirije, u izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je ta teroristička grupa daleko od pobeđene. Islamska država ostaje moćna sila u Iraku i Siriji, a jača u Avganistanu i zapadnoj Africi, navodi se u analizi UN. Sredstva za koja se procenjuje da su dostupna ISIS-u u jezgru zone sukoba su stabilna i kreću se između 25 miliona i 50 miliona dolara, navodi se u izveštaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U izveštaju koji su sastavili eksperti UN za ISIS i Al Kaidu i koji pokriva poslednjih šest meseci 2021. godine, kaže se da ISIS možda još ima do 50 miliona dolara u kasi. Istraživanje je završeno pre smrti vođe Islamske države Abu Ibrahima el Hašimija el Kurejšija.

Prema ekspertima UN, čak i pre njegove smrti, ISIS je izgubio nekoliko važnih članova iz viših ešalona.
Pa ipak, ISIS ostaje stalna pretnja. Nestabilnost u Iraku i Siriji "ukazuje da se ne može isključiti eventualni ponovni razvoj ISIL-a u centralnom regionu", zaključuje se u izveštaju.
U opsežnom dokumentu, posmatrači UN kažu da nema dokaza da talibani pokušavaju da ograniče aktivnosti stranih terorista u Avganistanu.
"Naprotiv, terorističke grupe tamo uživaju veću slobodu nego u bilo kom trenutku u novijoj istoriji", dodaju istraživači.
Između 6.000 i 10.000 boracaU proceni situacije u Iraku i Siriji, izveštaj kaže da se procenjuje da ISIS "ima između 6.000 i 10.000 boraca u obe zemlje, gde formira ćelije i obučava operativce za pokretanje napada", često koristeći pustinjska skrovišta.
U izveštaju se navodi da je ISIS izdržao "kontinuirani kontrateroristički pritisak" snaga u Iraku i Siriji, koje uključuju američke snage raspoređene u severnoj Siriji, kao i kurdske Sirijske demokratske snage.
Analiza UN navodi da je ISIS u Iraku u drugoj polovini 2021. nastavio da izvodi napade po stalnoj stopi, uključujući operacije tipa "napadni i beži, zasede i bombe pored puta", posebno na delu teritorije severno od Bagdada.
"Ćelije u Iraku se takođe fokusiraju na ekonomski rat, ciljajući na infrastrukturu, posebno na dalekovode", dodaje se u izveštaju.
Posmatrači UN procenjuju da se ISIS obnavlja i na krajnjem zapadu Iraka, uključujući uporišta i tunele sa mnogo "uspavanih" ćelija i stotinama boraca u pustinji Anbar.
Vođe u zaklonu, ekstremne mere bezbednosti Izveštaj opisuje vođstvo koje živi u dubokom zaklonu. U njemu se navodi da je jedna vlada primetila da Kurejši, iako se smatralo da se nalazi negde u Siriji, "preduzima ekstremne mere kako bi osigurao svoju bezbednost, ne dozvoljavajući da se elektronika nosi u njegovoj blizini".
Smatralo se da se redovno kreće između Sirije i Iraka.
Uprkos svim merama predostrožnosti, pronađen je u provinciji Idlib, a sada ISIS ima problem sukcesije, drugi put u dve godine. Abu Bakr el Bagdadi je ubijen, takođe u Idlibu, u oktobru 2019.
Edmund Fiton Braun, koordinator tima za praćenje, rekao je za Si-En-En da je najviše rukovodstvo ISIS-a "pretrpelo značajan pad poslednjih godina i da nije jasno da li mogu da zamene bilo koga vođama sličnog kalibra ili iskustva".
Izveštaj UN kaže da se stavovi vlada razlikuju o uticaju odlaska vođa.
"Neke zemlje članice ocenjuju da je ISIS značajno potkopan tim gubicima, dok druge smatraju da prijetnja ponovnog oživljavanja jezgra ISIL-a ostaje", stoji u izveštaju.
Složeni napad ISIS-a čiji je cilj oslobađanje zatvorenika u Hasaki u severnoj Siriji prošlog meseca mogao bi da nagoveštava to ponovno oživljavanje.
Fiton-Braun kaže da je to bio značajan razvoj događaja i da su neki važni zatvorenici oslobođeni. Drugi su ubijeni ili zarobljeni, ali, dodaje, "oni će smatrati da su remećenje i propaganda bili vredni te cene, ali je prerano reći o čemu govori ili kakav će uticaj imati na sposobnosti grupe".
Pun "ratni kovčeg", u njemu i do 50 miliona dolara Izveštaj UN navodi da je "ratni kovčeg" ISIS-a znatno manji nego kada je njegov samoproglašeni kalifat vladao velikim delovima Sirije i Iraka. Međutim, daleko je od toga da manjka.
"Sredstva za koja se procenjuje da su dostupna ISIL-u u jezgru zone sukoba stabilna su i kreću se između 25 miliona i 50 miliona dolara, pri čemu se procenjuje da će veći deo ostati u Iraku", navodi se u izveštaju.
Međutim, vlade veruju da grupa sada troši više nego što prima.
Deo tog novca se usmerava u Avganistan, gde stručnjaci UN veruju da filijala ISIS-a, Islamska država Korasana (ISIS-K), regrutuje borce i da se širi. Poslednjih meseci grupa je objavljivala redovne video-snimke napada na talibanske zvaničnike i borce, kako u istočnom Avganistanu tako i u glavnom gradu.
ISIS-K je izvršio razorni samoubilački napad na aerodromu u Kabulu u avgustu, u kojem je ubijeno više od 170 ljudi, i nekoliko kasnijih napada.
U izveštaju se navodi da je ISIS-K "pokazao stalnu sposobnost da izvede sofisticirane napade, čime se dodatno usložnjava bezbednosna situacija u Avganistanu".
Države članice UN procenjuju da je snaga ISIS-K sada naraska sa ranijih procena od 2.200 na blizu 4.000 boraca, nakon oslobađanja nekoliko hiljada zatvorenika. Jedna država članica ocenila je da skoro polovinu članova ISIS-K čine teroristi iz drugih zemalja.
Avganistan, potencijalno sigurno utočište za Al Kaidu Tim UN kaže da posle šest meseci vladavine talibana "Avganistan ima potencijal da postane sigurno utočište za Al Kaidu i brojne terorističke grupe koje su povezane sa regionom Centralne Azije i šire".
U njemu se napominje da neki od talibana koji su najveći simpatizeri Al Kaide "zauzimaju visoke pozicije u novoj defakto avganistanskoj administraciji", što potvrđuje povratak u Avganistan bivšeg pomoćnika ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena.
Centralnoazijske terorističke grupe kao što su Islamska grupa džihad i Islamski pokret Uzbekistana "sada imaju veću slobodu kretanja u zemlji", navodi se u izveštaju.
"Srednjoazijske ambasade sa sedištem u Avganistanu sa zabrinutošću su primetile da je nekoliko lidera tih grupa slobodno putovalo u Kabul", kaže se u izveštaju.
U delu o džihadističkim aktivnostima u Africi, posmatrači UN primećuju da su "izgleda članice Al Kaide i ISIL-a u zapadnoj Africi postigle odlučujući napredak iskorišćavanjem lokalnih pritužbi, preopterećenjem snaga bezbednosti i upravljanjem složenim međusobnim odnosima između naoružanih grupa".
Snaga ogranka Al Kaide u Maliju je tolika da je "sama prestonica ugrožena, sa bezbednosnim krugom koji je sada ograničen na 40 kilometara oko Bamaka".
U izveštaju se podvlači strah od nove generacije terorista koji se pojavljuju iz izbegličkih kampova u severnoj Siriji. U jednom od tih kampova, el Havlu, nalazi se oko 60.000 ljudi, a u izveštaju UN se ocenjuje da je pod "društvenom kontrolom ISIS-a".
"Ostanak u teškim uslovima, okružen radikalnim uticajima, može dovesti do toga da mlađi stanovnici posebno, postanu okoreli i obučeni ekstremisti", navodi se u izvještaju UN.
Generacija dece, od kojih su mnogi odgajani u "inkubatorima nasilnog ekstremizma, u posebnom su riziku, zaključuju eksperti UN.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UN: Islamska država i dalje moćna u Iraku i Siriji

Izvor: Blic, 05.Feb.2022

Samo dva dana nakon što je vođa ekstremističke organizacije Islamska država (ISIS) poginuo tokom američke operacije na severu Sirije, u izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je daleko pobeda nad tom terorističkom grupom i ocenjuje da ISIS ostaje moćna sila u Iraku i Siriji, sa rastućim prisustvom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.