U Segedinu 176 presuda migrantima

Izvor: B92, 29.Sep.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Segedinu 176 presuda migrantima

Sud u Segedinu je od 15. septembra kada je na snagu stupio novi zakon o ilegalnom prelasku granice, izrekao kazne u 176 slučajeva.

Kazne su izrečene većinom izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Iraka, osudivši ih na proterivanje iz Mađarske, pošto su prešli ogradu podignutu na granici sa Srbijom.

Ni u jednom slučaju nije bilo oslobađanja od optužbi, a samo u deset je uložena žalba, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novi zakon, između ostalog, podrazumeva da se migranti mogu naći na sudu u roku od nekoliko dana pošto pređu granicu.

Abdul iz Avganistana, uhapšen je s još dvojicom muškaraca, dok su preskakali ogradu na granici sa Srbijom, 21. septembra i sva trojica proterana su iz Mađarske na godinu dana.

"Ne želimo da idemo u Srbiju, ali presuda kaže - ne, morate da idete u Srbiju", rekao je Abdul za Rojters i dodao da namerava da nastavi put ka Evropskoj uniji.

"Pokušaćemo da iz Srbije odemo u neku zemlju EU, ako budemo uspeli, ako nam Alah pomogne. Umorni smo od života u svojoj zemlji. Videćemo kakva nam je sudbina", dodao je Abdul.

Kao i drugi osuđeni na proterivanje, Abdul će sada biti odveden u izbeglički kamp, gde će, pod policijskom prismotrom, provesti 72 sata.

Taj rok može biti produžen na 60 dana, "ako nema uslova za proterivanje", navodi Kancelarija za imigraciju.

Helsinški odbor, organizacija za zaštitu ljudskih prava koja je u nekim slučajevima slala svoje advokate kao branioce, ocenjuje da se većina proteranih migranata nada da će put nastaviti kroz Hrvatsku.

Abdulu je suđeno zajedno sa drugom dvojicom s kojima je uhapšen, jer je sudija želeo da ubrza proceduru, s obzirom na to da sva trojica govore isti jezik i imaju istog advokata.

Sva trojica izjavila su da znaju da su time što su prešli ogradu počinili krivično delo i da se zbog toga kaju.

Samo je jedan od njih, Said, želeo da da dodatnu izjavu uz prevodioca, u kojoj je rekao da ih je do granice dovezao taksista i da on u tom trenutku nije znao da je to krivično delo, jer je čuo da je mnogo migranata već ušlo u Mađarsku tim putem.

Advokat odbrane pozvao se na Ženevsku konvenciju, tvrdeći da se Srbija ne može smatrati sigurnom zemljom za izbeglice, kao i da su trojica optuženih počinila krivično delo, "jer su tako morali", zbog čega treba da budu oslobođeni optužbi.

Oni su, ipak, osuđeni, a ceo proces trajao je oko sat vremena.

Sudija Čaba Juhas rekao je da, bez obzira na državljanstvo ili obrazovanje, svaki odrastao čovek treba da zna da je prelazak ograda na granici kršenje zakona.

"I na teritoriji Mađarske, ako jedan komšija preskoči kod drugog na nedozvoljen način, to se smatra krivičnim delom ili u najmanju ruku nepristojnošću", rekao je sudija.

"Prihvatamo i razumemo da pokušavaju da ostanu u Evropi, ali to se može učiniti na mnogo različitih načina, a oni su započeli krivičnim delom. Zato smatramo da je proterivanje na godinu dana odgovarajuća i neophodna mera", dodao je on.

U prvom ovakvom slučaju, 16. septembra, na istu kaznu osuđen je Iračanin koji je prelazio ogradu šest sati i 15 minuta pošto je na snagu stupio novi zakon, što, kako je na sudu rekao, nije znao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.