Tači i Haradinaj se raduju bombardovanju Sirije!

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Haradinaj se raduju bombardovanju Sirije!

Zvaničnici Kosova podržali su danas vazdušne napade na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na upotrebu koriščenja hemijskih oružja protiv civila.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da Kosovo snažno podržava odluku SAD, Velike Britanija i Francuske da napadnu vojne ciljeve kako bi se oslabila sposobnost režima sirijskog predsednika Bašara el Asada da ponovo koristi hemijsko oružje protiv civilnog stanovništva.

"Hemijski napadi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << civilnog stanovništva su neljudski i oni treba da budu okončani. Mi smo ubedjeni da zapadne i civilizacijske vrednosti treba da pobede bilo koji režim", rekao je Tači i dodao da Kosovo snažno podržava napore zapadnoevropskih država da se okonča rat u Siriji i režim predsednika Asada.

Napad na ciljeve u Siriji je podržao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ocenio da su napadi hemijskim oružjem neoprostivi.

U zajedničkoj operaciji snage vojske SAD, Britanije i Francuske izvele su vazdušne napade na mete povezane sa postrojenjima za hemijsko oružje Sirije.

Načelnik generalštaba Zdruzženih snaga SAD general Džozef Danford potvrdio je da su izvedena tri udara prvi na naučni centar u blizini Damaska, drugi zapadno od Homsa i treći na lokaciji u blizini gde su se, kako se sumnja, nalazili postrojenje za hemijsko oružje i komandni centar.

Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je danas da "podržava napad SAD, Velike Britanije i Francuske na sirijski režim", dok je Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova te zemlje te vazdušne udare nazvalo "pravovremenim odgovorom na korišćenje hemijskog oružja", prenosi ATA.

Navodi se da je Ministarstvo odbrane objavilo da "Albanija, kao članica NATO, smatra korišćenje hemijskog oružja u Siriji pretnjom po međunarodnu bezbednost i mir" i da "stoga, akcija SAD, Velike Britanije i Francuske predstavlja pravi odgovor u smislu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Lavrov Americi i saveznicima: "Kako objašnjavate svoje nelegitimne i neprihvatljhive akcije?

Albansko Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova "snažno je osudilo napad hemijskim oružjem, izveden 7. aprila u gradu Duma u Siriji, u kojem su živote izgubili mnogobrojni nevini civili, uključujući i žene i decu".

FOTO: Tanjug/AP/Hasan Ammar

"Današnji udari SAD, Velike Britanije i Francuske predstavljaju pravovremeni odgovor na to što je sirijski režim, ponovo, koristio hemijsko oružje, što je ozbiljan zločin, kršenje međunarodnih normi i kao takvo mora da bude kažnjeno", piše u saopštenju tog ministarstva.

Predsednik Albanije Iljir Meta takođe je prethodno podržao vazdušne udare na Siriju.

"Mi smo na strani naših saveznika i podržavamo odluku predsednika (SAD Donalda) Trampa da se zaštite životi ljudi, ljudska prava i sve radnje koje, ne samo što kažnjavaju varvarske postupke, već stvaraju sigurnost i stabilnost širom sveta", poručio je Meta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.