Sve više izbeglica iz pravca Bugarske

Izvor: RTS, 12.Sep.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više izbeglica iz pravca Bugarske

Na putu ka zapadnim zemljama migranti iz Sirije, Avganistana, Iraka, sve češće u našu zemlju ulaze i iz Bugarske pored manjih graničnih prelaza. U Bosilegradu, nadomak graničnog prelaza Ribarci, sve je više migranata koji tuda prolaze.
Žene, deca, trudnice, bolesni, stari na putu ka boljem sutra. Ova slika postala je svakodnevica u gradiću na tromeđi Srbije, Makedonije i Bugarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Domu zdravlja kažu da kroz njihovu službu dnevno prođe veliki broj migranata žaleći se na bolove u kostima i misićima, iscrpljenost i žuljeve na nogama.
Direktor Doma zdravlja Goran Vasilev da se izbeglicama pružaju sve redovne zdravstvene usluge. Obavljamo specijalističke lekarske preglede i dodatne labolatorijske analize i šaljemo sve Ministarstvu zdravlja, navodi Vasilev.
Bez putnih isprava ili bilo kojih drugih dokumenata, iz Bugarske u našu zemlju od početka godine do danas ilegalno je prešlo preko 9.000 migranata, taj broj se povećava iz dana u dan, kažu u pograničnoj policiji.
Srbija ima ima potpisan protokol o readmisiiji, ali kada izbeglice kada zatraže azil, taj postupak se obustavlja Tada se izbeglice ne vraćaju nazad za Bugarsku već ih upućujemo u centar za azil, kaže Nenad Vučić iz Uprave granične policije.
Migranti najčešće granicu prelaze pešice, kroz šumu, takozvanom zelenom linijom van graničnog prelaza.
Komandir Policijske stanice u Bosilegradu Novica Stojanov navodi da je u poslednje vreme sve više porodica sa decom. Danas smo registrovali 85 osoba, od toga su 14 su deca, doadaje Stojanov.
U Opštini Bosilegrad nedavno je osnovan Savet za migraciju, za dalji rad čekaju upustva: spremni su, kažu, i sami da pomognu.
Predložili smo dve, tri škole u kojima nema učenika da može tamo da se pravi smeštaj. Slažemo se sa stavom države da tim ljudima treba da se pomogne oni su stvarno na muci. Sada čekamo planove kako to da izvedemo.
Po dolasku u Bosilegrad, prvo odmorište migrantima zemalja Bliskog istoka je stanica policije u tom gradu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.