Hitno povući posmatrače iz Sirije

Izvor: B92, 01.Jan.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hitno povući posmatrače iz Sirije"

Damask -- Savetodavni komitet Arapske lige zatražio je od te organizacije da hitno povuče posmatračku misiju iz Sirije.

Predsednik Arapskog parlamenta Salem al-Dikbasi zatražio je od Nabila al-Arabija, predsedavajućeg Lige koja okuplja 22 arapske zemlje, da "odmah povuče arapske posmatrače, jer sirijski režim nastavlja da ubija nedužne civile".

Aktivnosti Damaska su "jasno kršenje protokola Arapske lige koji ima za cilj zaštitu sirijskog naroda", naveo je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju Dikbasi, preneo je AFP.

On je istakao da je u Siriji došlo do pojačanja nasilja, da se ljudi ubijaju, uključujući i decu i sve to u prisustvu posmatrača Lige, što je razljutilo arapski svet.

Arapski parlament je savetodavni komitete koga čini 88 članova, predstavnika iz svih država članica Arapske lige.

Dikbasijeva poruka dolazi u trenutku kada se Arapska liga sprema da pošalje još 20 posmatrača u Damask iz Saudijske Arabije, Bahreina i Tunisa.

Prvi tim od 50 posmatrača došao je u Siriju u ponedeljak u okviru arapskog plana koji je podržala i Sirija 2. novembra, a koji poziva na povlačenje vojske iz sirijskih gradova i rezidencijalnih delova, smanjenje nasilja prema civilima i oslobađanje uhapšenih.

Ujedinje nacije procenjuju da je od marta, kada su počeli protesti protiv sirijskog predsednika, poginulo više od 5.000 ljudi, dok Vlada u Damasku tvrdi da su nasilje u zemlji pokrenule naoružane terorističke bande uz pomoć iz inostranstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arapski parlament traži povlačenje posmatrača iz Sirije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jan.2012

Savetodavni komitet Arapske lige zatražio je u nedelju od te organizacije da hitno povuče posmatračku misiju iz Sirije, jer se nasilan slom demonstracija u toj zemlji dešava uprkos prisustvu posmatrača. Predsednik Arapskog parlamenta Salem al-Dikbasi zatražio je od Nabila al-Arabija, predsedavajućeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Arapska liga: Hitno povući posmatrače iz Sirije

Izvor: Blic, 01.Jan.2012

Savetodavno telo Arapske lige pozvalo je danas na momentalno povlačenje posmatračke misije ove organizacije iz Sirije, uz ocenu da ona omogućava vlastima iz Damaska da prikriju nastavak nasilja i kršenja građanskih prava...Arapska liga je poslala mali tim u Siriju da bi utvrdila da li predsednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.