Posmatrači se povlače iz Sirije?

Izvor: RTS, 01.Jan.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatrači se povlače iz Sirije?

Savetodavni komitet Arapske lige zatražio od te organizacije da hitno povuče posmatračku misiju iz Sirije, zbog nasilnog obračuna bezbednosnih snaga sa demonstrantima.

Zbog nasilnog gušenja demonstracija u Siriji, Savetodavni komitet Arapske lige zatražio je danas od te organizacije da hitno povuče posmatračku misiju iz te zemlje.

Predsednik Arapskog parlamenta, koje je savetodavno telo Arapske lige, Salem al-Dikbasi zatražio je od Nabila al-Arabija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedavajućeg Lige koja okuplja 22 arapske zemlje, da "odmah povuče arapske posmatrače, jer sirijski režim nastavlja da ubija nedužne civile".

Aktivnosti Damaska su "jasno kršenje protokola Arapske lige koji ima za cilj zaštitu sirijskog naroda", naveo je u saopštenju Dikbasi, preneo je AFP.

Dikasi je istakao da je u Siriji pojačano nasilje, da se ljudi ubijaju, uključujući i decu, i sve to u prisustvu posmatrača Arapske lige, što je, kako kaže, razljutilo arapski svet.

Arapski parlament je savetodavni komitet koga čini 88 članova, predstavnika iz svih država članica Arapske lige.

Dikbasijeva poruka dolazi u trenutku kada se Arapska liga sprema da pošalje još 20 posmatrača u Damask iz Saudijske Arabije, Bahreina i Tunisa.

Prvi tim od 50 posmatrača došao je u Siriju u ponedeljak u okviru arapskog plana koji je podržala i Sirija 2. novembra, a koji poziva na povlačenje vojske iz sirijskih gradova i rezidencijalnih delova, smanjenje nasilja prema civilima i oslobađanje uhapšenih.

Ujedinjene nacije procenjuju da je od marta kada su počeli protesti protiv sirijskog predsednika poginulo više od 5.000 ljudi, dok Asadova vlada tvrdi da su nasilje u zemlji pokrenule naoružane terorističke bande uz pomoć iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.