Sukobi na granici sa Sirijom: Ima mrtvih i ranjenih

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 16:05

Sukobi na granici sa Sirijom: Ima mrtvih i ranjenih

Tri krijumčara droge su ubijena, a jedan jordanski graničar je ranjen u sukobima duž granice sa Sirijom, saopštile su danas jordanske oružane snage.

Jordan je od početka godine pojačao vazdušne napade unutar sirijske teritorije, na farme i skrovišta osumnjičenih za krijumčarenje droge, podseća Rojters.

Izbili su sukobi sa stotinama dilera droge za koje Jordan kaže da su u direktnoj vezi sa proiranskim milicijama koje švercuju narkotike preko granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Sirije, zajedno sa oružjem i eksplozivom. Iran i libanska militantna grupa Hezbolah to poriču, navodeći da su te optužbe deo zapadne zavere protiv njih.

Sirijska vlada poriče da njene bezbednosne i vojne snage blisko sarađuju sa milicijama koje podržava Iran, a koje su navodno umešane u trgovinu drogom. Jordanska vlada, kao i njeni zapadni saveznici, kažu da Hezbolah, koji podržava Iran, kao i druge proiranske milicije koje kontrolišu veći deo južne Sirije, stoje iza krijumčarenja droge i oružja.

Jordanski zvaničnici su rekli da su bili primorani da preuzmu stvari u svoje ruke nakon sastanaka sa sirijskim kolegama na kojima su izrazili zabrinutost zbog toga što Damask ne reaguje snažno u suzbijanju krijumčarenja.

Jordan je saopštio da je dao podatke o imenima ključnih dilera droge, lokacijama proizvodnih pogona i putevima krijumčarenja sirijskim vlastima.

Damask je saopštio da nema opravdanja za napade u kojima su ubijani civili. Amfetamin sirijske proizvodnje poznat kao kaptagon dolazi do zalivskih arapskih država preko Jordana i prodaja te vrste narkotika donosi milijarde dolara godišnje od kojih se finansiraju proiranske i provladine milicije, prema podacima koje su izneli američki i evropski zvaničnici.

SAD i EU su uvele sankcije prema visokim zvaničnicima koji su povezani sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom zbog navodne umešanosti u trgovinu kaptagonom. Damask negira bilo kakvu ulogu u takvoj trgovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.