Stejt department o Srbiji

Izvor: RTS, 21.Apr.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department o Srbiji

Vršilac dužnosti državnog sekretara SAD Džon Saliven predstavio je godišnji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava širom sveta i izjavio da se ona najviše krše u Siriji, Mjanmaru, Severnoj Koreji, Kini, Iranu, Turskoj i Rusiji.
Saliven u samom obraćanju nije pominjao Srbiju, a Glas Amerike navodi da se u izveštaju kao najveći problemi, kada je reč o ljudskim pravima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji, izdvajaju nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice.

Uz podsećanje da su 2016. godine u Srbiji održani vanredni parlamentarni izbori, a 2017. predsednički, u izveštaju se citiraju ocene da su izbori uglavnom bili slobodni, ali da su tokom obe predizborne kampanje "favorizovani provladini kandidati".
Glas Amerike navodi da se u izveštaju ocenjuje i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom 1990-ih neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nisu postigli veliki napredak u tim slučajevima.
"Vlada Srbije preduzela je korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i drugde u vladi, nakon što su zloupotrebe razotkrivene u javnosti", ističe se u izveštaju.
Glas Amerike navodi da se uz to u izveštaju dodaje da mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, ostali neprijavljeni i nekažnjeni.
Kada je reč o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, kao i nedostatak nezavisnosti u pravosuđu.
Stejt department podseća da su izbori, održani u junu, ocenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda nastavljen uz prekide, kao i da su se dvojica predsednika saglasila da primene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture.
Stejt department navodi i da je vlada preduzela korake da kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe, ali da mnogi u opoziciji, civilnom društvu i medijima veruju da su visoki zvaničnici odgovorni za korupciju i da za to nisu kažnjeni.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Turska

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stejt department: Pravosuđe i korupcija najveći problemi u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2018

Američki Stejt department ocenio je da su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice najveći problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji...U izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, američki Stejt department...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.